divendres, 22 d’agost del 2014

Últims tràmits per a l'aprovació de la llei de consultes

Ens ho havien avisat i no s'han equivocat, com a mínim a Arenys avui ha plogut amb ganes. No sé quants litres hauran caigut durant el dia, però al migdia ja en portàvem 47 litres. Molta pluja i si no fa molt mal sempre és benvinguda. Al nostre país li costa ploure i quan ho fa a vegades exagera una mica.
El meu darrer dia de vacances passat per aigua i fent una mica de bricolatge, cosa que no és molt usualment en mi, però de tant en tant s'ha de fer. Entretant m'he assabentat del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que valida la llei de consultes. El dictamen del CGE no és vinculant, i tampoc s'ha aprovat per unanimitat, sinó que hi va haver quatre vots particulars discrepants, dels nou membres que en formen part.
La llei es portarà al Parlament per ser aprovada i sembla ser que només el PP i C's hi votaran en contra. La posició del PSC és molt lògica i en canvi la del PP i C's només s'entén en clau política espanyolista i centralitzadora. De fet, tant el PP com C's signarien amb els ulls clucs l'abolició del Parlament català. Ells només pensen en clau espanyola i la seva missió és descafeïnar les institucions catalanes des de dins, des de Catalunya.
El PSC votarà a favor de la llei de consultes, encara que no entén que serveixi per a la consulta que el govern té previst convocar el 9-N. Des de fa molt temps que venim escoltant debats i opinions de juristes i la conclusió a que arribes és que es tracta d'una qüestió política i no jurídica. Hi ha els que volen votar i els que no ho volen permetre. L'excusa de la Constitució és una excusa únicament política, i no acceptar això és demagògia pura.
El conseller Homs diu que el Tribunal Constitucional ho tindrà difícil per impugnar la llei. Jo crec que hi ha dues coses a valorar: la llei i la seva utilització. Penso que la llei deu estar prou ben estudiada perquè sigui constitucional i d'acord amb l'Estatut vigent, i que impugnar-la seria probablement una decisió política i no jurídica. Per altra banda, l'ús de la llei de consultes el dia 9-N probablement tindria una base jurídica sòlida.