dimarts, 19 d’agost del 2014

Les elucubracions de PP i PSOE per mantenir-se a dalt

Pedro Sánchez, el secretari general del PSOE, defensa la honestedat i la honorabilitat dels que foren presidents d'Andalusia, els senyors Manuel Chaves i José Antonio Grinán, i no seré jo qui el contradigui. El que passa és que ens ve a la memòria la defensa de Rajoy al senyor Luís Bárcenas, i després els fets no li varen donar la raó.
És una llàstima que passi tot això en política, perquè després no hi ha ningú que es fiï de ningú i els ciutadans estem cansats dels polítics. Aquesta és l'excusa o el motiu perquè sorgeixin col·lectius com Podemos, Ganemos o Guanyem, que haurem d'observar com encaixen i quin protagonisme assoleixen i, sobretot, com afecta als partits tradicionals.
Estem també cansats de sentir parlar de transparència, regeneració democràtica, enduriment de penes a la corrupció... però no acabem de veure acords i decisions que facin pensar que es va en aquesta línia. Sí, en canvi, ens parlen de canviar la llei electoral perquè el PP asseguri alcaldies. Perdó!, se m'ha escapat!, volia dir perquè els partits grans no tinguin la competència dels petits. O tampoc podia dir això (?). Perquè hi hagi més estabilitat en els governs municipals.
Si s'ha de canviar la llei electoral, el que s'ha de fer és un canvi total i tenint en compte els elements a millorar, plantejar la possibilitat de les llistes obertes, revisar-ho tot, i no només allò que interessa als partits polítics que tenen la majoria per canviar-ho. Que pensin que a Catalunya després de trenta anys encara no hem estat capaços d'aprovar cap llei electoral.