dilluns, 25 d’agost del 2014

L'austeritat provoca la dimissió del govern francès

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha presentat la dimissió de l'executiu al president Hollande i ha rebut d'aquest l'encàrrec de confeccionar un nou govern. El motiu de tot plegat ha estat la mini revolució d'alguns ministres contraris a la política d'austeritat que Merkel està forçant a tots els governs europeus, i que Valls veu bé i practica.
S'ha vist que sigui quin sigui el color dels diferents governs dels estats europeus, tots segueixen submisos a les directrius de la canceller alemanya Angela Merkel. Espanya, amb govern socialista abans, i conservador ara, ha practicat amb més o menys encert una política de grans retallades que no tothom veu bé.
Aquest cap de setmana Merkel es va afrontar amb un grup d'economistes de gran reputació que li argumentaven l'error de la política d'austeritat tan severa que havia fet aplicar a Europa. No és un tema nou, sinó que fa molts mesos, per no dir anys, que es discuteix i que s'ha presentat prou arguments per fer veure que un excés de retallades comportava una depressió. Cal incentivar l'oferta i no retallar la despesa.
La història ens ha brindat experiències dels efectes d'una política massa austera, però sembla ser que els humans no n'aprenem i continuem caient en els mateixos errors. Europa té un futur molt incert, tant políticament com econòmica, i han de passar molts anys i molts canvis per aconseguir una Unió Europea forta, que es faci respectar i que millori el nivell econòmic dels ciutadans.