dilluns, 22 d’abril del 2013

Tota la misèria per un excel erroni

Quants anys fa que una bona colla d'economistes han estat argumentant que no podia ser bo portar l'austeritat tan a l'extrem? Que tantes retallades ens portaria a la recessió... Eren crits al desert, sense que ningú en fes cas. Els que prenien i continuen prenent les decisions seguien la teoria de dos economistes de reconegut prestigi, que asseguraven haver demostrat que el creixement econòmic patia una forta reculada en països amb un deute per sobre del 90% del PIB.
Suposo que ja ho haureu llegit, però en tot cas dir-vos que un jove estudiant ha descobert que la teoria en que es basaven els eminents economistes estava plena d'errors. Al full de càlcul hi faltaven dades significatives i una vegada corregit, no quedava demostrada la relació entre nivell de deute i decreixement econòmic. És més, es demostrava que tot i superar el 90% del PIB hi continuava havent creixement.
Podem afirmar que hem mal viscut per culpa d'un excel mal dissenyat? Hem engegat milers de persones a la misèria per uns errors de càlcul? Què ens deia el sentit comú? Ja sé que no queda bé venint de mi, però em pregunto per què no ens hem deixat portar per la intuïció i no per un model econòmic que ha resultat erroni?
Ara que s'ha comprovat l'error, es flexibilitzarà el nivell d'endeutament?  Podrem respirar i sortir del pou de l'agonia en què ens trobem? Faran cas als defensors de racionalitzar el nivell de deute i el de la despesa? Aquesta obsessió per reduir el deute a base de no deixar ni un euro a la butxaca de la gent, ens ha portat on som. Ho podem canviar? Cal més proves?