dimarts, 24 de juliol del 2012

Esperant el Ple, Munar i la frase del dia

La qui fou presidenta d'Unió Mallorquina i del Consell de Mallorca, condemnada per l'Audiència de Palma a 5 anys i 6 mesos de presó, per un cas de corrupció, ha manifestat que "per temes econòmics ningú no hauria d'anar a la presó", segons ella una cosa és matar una persona i l'altra molt diferent, apropiar-te d'uns diners que no et corresponen. En aquest cas n'hi hauria prou amb tornar els diners o rebre una sanció econòmica, però mai una cosa tan terrible com anar a la presó.
Doncs, jo no hi estic d'acord, sobretot quan el delicte l'ha comès un càrrec públic amb responsabilitat, i escollida pel poble per treballar per a la comunitat. Si ara pensem que ja hi ha massa delictes de corrupció entre la classe política, no vull imaginar què passaria si a més de resultar difícil enxampar els corruptes, com ara, la pena es limités a retornar els diners estafats. Es tractaria d'anar-ho provant fins que sortís bé.
No sé si la senyora Munar és responsable dels actes pels quals se l'ha jutjat, però en tot cas les seves manifestacions són una frivolitat. La poca confiança que encara dipositem en els nostres polítics es veu molt minvada llegint aquest tipus de declaracions.
Precisament, perquè es tracta de diner públic, els sous dels polítics són motiu de moltes queixes i comentaris. Si no us ho creieu, mireu la xarxa social d'arenyautes. Tot i la seva importància, però, és una llàstima que s'hi barregi tanta demagògia i també mala fe. A vegades hi ha declaracions que, venint de qui vénen, et fan posar vermell. És allò de la vergonya aliena. De qui les fa i de qui se les creu, o li fa costat. Hi ha molt d'ignorància, també, i de falsa modèstia, i de pensar que els altres no tenen memòria i creure's que es mamen el dit. C'est la vie!
Els jutges decidiran les penes en cada cas, però a mi m'agradaria que sempre qui hi hagi apropiació indeguda o malversació de fons públic, hi hagués el retorn dels diners, perquè és molt trist veure condemnats per robatori o apropiació de diners, que es poden permetre una gran vida, sense obligació de retornar ni cinc del que han estafat. Potser s'hauria de revisar la normativa, ara que el ministre d'Interior espanyol està fent tantes revisions legals.
I demà després del Ple seguirem les declaracions a la xarxa, a veure qui la diu més grossa.