diumenge, 8 de juliol del 2012

Reduint competències municipals millorarem en eficiència?

Aprofito ara que el govern de l'Estat prepara modificacions a la llei de l'administració local, per treure-li competències, per parlar del que ja he dit en alguna altra ocasió, i que avui sentia que els actors es queixaven. Els ajuntaments han subvencionat molts espectacles teatrals que han girat a preus no sempre gaire assequibles. 
Les ganes d'oferir als vilatans les obres en cartellera, i amb la connivència de les companyies teatrals, moltes d'aquestes han sobreviscut gràcies als "bolos" i no per la temporada a la ciutat comtal. Els ajuntaments que ara són vistos com els culpables de tot, han fet possible que el teatre català tingués vida i es pogués veure des de Figueres a Tortosa o de Lleida a Mataró. Ara que les finances estan malament, és quan les companyies s'adonen de qui les ha anat alimentant.
Podem discutir si l'Ajuntament de Mataró havia d'oferir les obres que havien passat pel Romea o el Nacional, o hauria estat millor alliberar-se de la despesa del Teatre Monumental i organitzar autobusos per baixar a Barcelona a teatre. Parlo de Mataró com podria parlar de Granollers, Vic o Sabadell.
Tot i que és un tema que durant la meva vida professional he tocat de manera molt directa, no em feu dir amb poques paraules quina és la millor solució. El que m'interessa és que els actors i actrius professionals valorin el que han fet els ajuntaments i que els ha beneficiat tant, encara que els fes tanta mandra anar de gira.
Com en aquest cas del teatre, trobaríem altres disciplines que els ajuntaments han dut a terme i que ara poden quedar-ne alliberats. Serà positiu?
L'altre dia comentaven que si es confirma que els ajuntaments més petits de vint mil habitants no tindran les competències en ensenyament, i si aquesta competència l'assumeixen les diputacions, ja em direu com controlaran, per exemple, el manteniment de les escoles de la província? els conserges dependran també de la Diputació? Creieu que reduirem despeses? i millorarà l'eficiència? Jo ja m'imagino la directora de l'Escola Joan Maragall telefonant cada dia a la Diputació perquè li solucionin els molts problemes que sorgeixen constantment. I fins aquí puc llegir.