dimecres, 4 d’abril del 2012

És ètic enriquir-se a través d'un càrrec polític?

Què volem dir quan parlem d'enriquir-se? guanyar-se la vida o bé estalviar un bon feix? És lícit enriquir-se? i és ètic?
Personalment entenc que una persona s'enriqueix quan acumula diner i patrimoni. Una altra cosa és guanyar-se més o menys bé la vida, gràcies al treball, i per què no, a exercir de polític. D'aquesta manera, tal com ja he dit moltes vegades, treballant difícilment et fas ric, i per tant, exercint de polític tampoc. Llavors, qui s'enriqueix?
És evident que qui defrauda i juga amb males arts, fàcilment s'enriqueix. Això no vol dir que tothom que s'enriqueix ha defraudat, però sens dubte que ha viscut una situació anormal. Una situació que pot ser totalment legítima, però difícilment s'obté amb la nòmina.
Quan un polític s'enriqueix, és a dir, quan el seu patrimoni ha variat ostensiblement des de la seva entrada en política fins a l'actualitat, es disparen totes les alarmes, perquè no es veu clar que exercint de polític puguis acumular patrimoni. La transparència ens deixa veure quins són els ingressos legals. Si n'hi ha d'altres, convé ventilar-los. Alguna herència? un cop de sort?
Un bon amic que ha estat alcalde, sempre em deia que no comprava loteria pels problemes que podria tenir si mai sortia premiat. A mi mateix se'm va denegar un ajut obert a tots els ciutadans (rehabilitació de la façana), per la meva condició de càrrec polític. Convé que tot estigui molt clar, encara que pugui semblar injust.
És important que quan reps un sou amb diner públic, siguis molt caut amb què fas econòmicament parlant, perquè no pugui semblar que t'aprofites del càrrec per enriquir-te i, per tant, cal explicar molt bé d'on provenen els ingressos extres que pots tenir. Perquè ningú pugui pensar allò del 3%, o més.
Ja sé que és molt suada aquella frase de la dona del César..., però en política és així i qui hi entra ho ha de saber i actuar en conseqüència, a no ser que ho faci per enriquir-se de manera fraudulent, aprofitant les ocasions que es presenten, com hem pogut veure moltes vegades, sobretot a les Balears i València, encara que no només allà. A casa nostra Déu n'hi do el que ha passat i està passant.
Jo penso que els polítics haurien de cobrar més, però a la més mínima, haurien de cessar i retornar el que haguessin obtingut per conductes poc clares. Si els polítics no es guanyen la nostra confiança, el nostre sistema democràtic no aixecarà cap.