dimarts, 21 de setembre del 2010

Ens hem d’estrènyer més el cinturó

Les notícies econòmiques d'avui preveuen un augment del preu de la llum d'un 2% i la necessitat, a curt termini, d'incrementar l'IRPF en tots els seus trams, i no només en els trams superiors, tal com s'apuntava i semblava que havia promès el govern espanyol. Són especulacions, però malauradament quan sents a parlar d'aquestes històries, penses que alguna cosa de cert hi deu haver.
L'augment de l'IRPF representa una reducció dels salaris, que per als funcionaris i treballadors de l'administració pública, vindria a ser una segona part en la història de les reduccions de sous. Generalitzar aquesta reducció, una vegada més, perjudica les classes populars en relació a les benestants, una política gens apropiada per un govern que es titlli d'esquerres i progressista.
Això faria pensar que els rumors no són certs, sinó malintencionats, però l'experiència ens ha demostrat que el PSOE té molt poc de partit d'esquerres quan es posa a legislar polítiques econòmiques, i fins i tot el partit de dretes, el PP, defensa millor la posició dels menys afavorits. És una pel·lícula a l'inrevés.
Haurem de seguir de prop els esdeveniments, si bé és cert que la intenció de reduir el dèficit públic requereix de mesures dràstiques, sobretot si s'ha d'aconseguir abans del 2013, que com aquell qui diu, és a girar de la cantonada.
I amb tot això, els ajuntaments estan preparant els pressupostos per al 2011, amb unes perspectives ben negres. Veurem quants ajuntaments aconsegueixen quadrar un pressupost sense incrementar les taxes i impostos municipals, i quants s'atreviran a apujar-los. La disminució dels ingressos municipals i de l'aportació del fons de l'Estat, obliga reduir la despesa, molta de la qual és fixe i difícilment suprimible. Els ajuntaments hauran de reduir serveis que presten a la ciutadania, i això no agradarà, però el mateix hauran de fer moltes famílies, si volen arribar a finals de mes. Tots estem al mateix vaixell, i no s'hi val a fer el distret.