dissabte, 20 de març del 2010

Mesquita: jornada de portes obertes

La comunitat islàmica d'Arenys ha celebrat aquesta tarda la jornada de portes obertes, consistent en la degustació de dolços i te al mig del carrer, i d'una trobada a dins la Mesquita, amb una bona representació de la comunitat i de veïns i amics arenyencs, amb representants del govern municipal, amb el seu alcalde, el socialista Ramon Vinyes, al capdavant.
Hesham El Sadr, en representació de l'Associació Cultural Islàmica Attawhid, ens ha explicat el significat de la paraula Islam i també del paper de l'Imam i el seu perfil, del nombre de pregàries al dia, i de la pregària del divendres a la Mesquita. El debat posterior ha estat interessant, tot i tocar un tema que a vegades és considerat tabú, quan es tracta de discussió entre autòctons i membres de la cultura islàmica. Em refereixo a la dona i la percepció que tenim del tracte que rep la dona a la cultura musulmana.
Malgrat hi ha hagut un moment de crispació, probablement per una intervenció desafortunada d'una dona d'Arenys de Munt, les explicacions han estat clares, amb un apunt que cal tenir en compte. La nostra ignorància sobre l'Islam fa que associem el tracte a la dona com un fet intrínsec, quan del que es tracta és d'una tradició arrelada segons a quins ambients, com també ha passat en la nostra cultura i encara no ens hem pogut desempallegar del tot.
S'ha demanat subvenció, no pas des de l'entitat amfitriona, per a la Mesquita i fins i tot s'ha parlat per a la contractació d'un Imam professional, però el clima ha estat intens i agradable.
M'hi he trobat molt a gust, i així els ho he dit. Aquestes trobades són interessants perquè ens ajuden a apropar-nos a veïns de cultura diferent, però amb qui podem compartir la nostra vida, perquè l'atzar els ha portat a Arenys, com a mi mateix.
Jornada que hauria estat rodona si l'Athlètic hagués guanyat el partit, i també l'infantil A de l'Arenys, però tot tan rodó no es pot demanar i qui no es conforma és perquè no vol.