dimecres, 10 de març del 2010

El govern s'ha equivocat

Ho he dit de diferents maneres i des de fa dies, i avui aprofito la notícia que acabo de llegir a La Vanguardia digital per afegir arguments a la meva opinió, que no cal dir, és una simple opinió.
El govern es va equivocar tirant endavant la llei de les vegueries, a corre-cuita i al final de la legislatura, però sobretot perquè ho ha fet sense tenir en compte el territori, i a més, ens diuen els entesos, amb uns elements que probablement la facin inconstitucional.
Si una cosa hem d'evitar és la d'afegir més desenganys i desil·lusió entre la població, sobretot entre la ciutadania que creu en el fet català i que aspira assolir el reconeixement d'estat independent. Si no som capaços de sumar, tot el que aconseguirem serà tirar-nos els trastos uns contra els altres i no avançar. Si no tenim en compte les persones a qui afecta una llei, el que obtindrem serà un rebuig i enfrontaments innecessaris.
No confonguem les coses ni vulguem salvar els mobles amb definicions ni sentimentalismes. No serem més catalans si només busquem recuperar conceptes o models i no som capaços d'entendre el present i la realitat social i política. Creieu que el conseller Ausàs podrà cantar victòria si tan sols aconsegueix canviar el nom de província per vegueria, i li queden a la bossa les altres tres, sense poder-les usar i a sobre amb unes quantes comarques emprenyades? Calia accelerar el ritme sabent que no es podria aplicar en aquesta legislatura i havent escoltat veus crítiques a la divisió proposada?
Una llei que al primer obstacle el passava de puntetes. Em refereixo al nom de la capital, fins i tot a la vegueria que inclou Tarragona. Ni la Vall d'Aran, ni el Penedès, ni Lleida veuen bé la divisió proposada, per no parlar d'altres contrades on en algun moment o altre han manifestat disconformitats, com pot ser l'Alt Ter, en què es trenca els lligams que existeixen entre Osona, el Ripollès i la Cerdanya.
La decisió presa pel govern, tot i l'informe en contra que sembla ser va elaborar la conselleria d'Interior i Relacions Institucionals, ha estat un nyap més, fruit de la inconsciència i la manca de rigor a l'hora de prendre decisions.