dimarts, 2 de juny del 2009

Una llei nova per a una realitat de fa anys

El govern català acaba d'aprovar el projecte de llei d'acollida que serà d'aplicació progressiva fins a l'any 2015. Una llei que fa molt temps que s'hi ha estat treballant i que des de molts llocs, però sobretot des dels municipis, s'ha vingut reclamant.
Per què? doncs pel mateix de sempre. La realitat s'avança a la reglamentació i qui ho viu més directament és l'administració més propera a la ciutadania, que paradoxalment és la menys dotada econòmicament.
Cal que torni a parlar de la despesa no obligatòria dels municipis? Recordeu de quin percentatge parlàvem?
Us vinculo un estudi d'una meva companya de curs a la facultat d'Econòmiques, i actualment catedràtica d'Hisenda Pública, que malgrat referir-se a Granollers, una ciutat molt més gran que la nostra vila, dóna una idea molt clara de què estem parlant.
Són molts els ajuntaments que se les han hagut d'enginyar per treballar l'acollida dels nouvinguts i aconseguir integrar en el seu espai, en la seva localitat, les persones provinents de diferents parts del món, amb cultura, llengua i tradicions diferents, però amb l'objectiu comú de trobar una nova llar on viure i treballar.
El projecte de llei d'acollida arriba tard, però per a municipis com el nostre encara trigarem molt temps a rebre els seus efectes, i per això haurem de continuar treballant com fins ara, amb menys recursos, per la situació econòmica que vivim, però amb la mateixa intensitat de quan vàrem decidir posar en pràctica un pla d'acollida.