dijous, 4 de juny del 2009

Un nou FEIL per tapar forats

Permeteu-me que abans d'entrar en el tema d'avui recordi la mort de David Carradine, conegut per la gent de la meva generació per la interpretació de Kung Fu, encara que més tard hi va haver una segona tongada, però em fa l'efecte que va passar allò de "segons parts..."
Avui volia parlar de la reunió d'alcaldes socialistes amb el president del govern espanyol. Només els alcaldes de les ciutats catalanes més grans de 50.000 habitants. Només hi han assistit els socialistes perquè els de CIU i ICV han considerat la trobada inoportuna a dos dies de les eleccions europees.
No entraré a valorar si és oportú o no, per la proximitat de les eleccions, perquè m'interessa més el contingut; m'interessa i em preocupa. M'interessa perquè es tractava de perfilar la nova edició del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL) del 2010, que a diferència d'enguany que s'ha destinat bàsicament a obres a la via pública, el proper es vol dedicar a serveis socials, medi ambient i noves tecnologies. Em preocupa perquè hi ha inversions que són traïdores, en el sentit que quan tens l'equipament, l'has de fer funcionar i això vol dir despesa corrent. Si als ajuntaments només ens donen diners per inversions, hem de vigilar molt a què els destinem, perquè després no ens trobem que no els podem rendibilitzar. Vull dir que si l'Ajuntament de la nostra vila tingués tots els equipaments a punt de solfa, en aquests moments no disposaríem de suficients recursos per al seu manteniment i funcionament.
Sembla ser que Zapatero s'ha compromès a millorar el finançament dels ajuntaments. Es clar que venint d'ell ho poso en quarantena, perquè... Seria bo poder creure que finalment algú es compromet a solucionar una injustícia que la patim tots, i sobretot els habitants de les poblacions mitjanes i petites.
Seria molt important que es treballés a fons el finançament de les administracions públiques i es deixés de mantenir arraconades les locals. No hi confio i segurament s'aniran prenent mesures com les del FEIL, que els ajuntaments haurem d'aprofitar, però no deixaran de ser pedaços. No cal ser desagraïts, però no ens donem per vençuts.