dimarts, 16 de juny del 2009

La notícia del dia

Avui tocava parlar de la inauguració de la terminal T1 de l'aeroport de Barcelona, ja que poques notícies com aquesta passen a casa nostra. Ja sé que ens diran que no estem mai contents perquè acabem de rebre una bona inversió estatal i ja estem qüestionant la gestió, però a casa ens han ensenyat que hem de ser ambiciosos fins allà on podem governar-nos, i no defallir en la reivindicació fins aconseguir-ho.
Zapatero ha tornat a ser el protagonista, no pas per actuar com a president del govern, fet que no seria notícia, sinó per un nou reguitzell de promeses a Catalunya, totes elles al voltant del finançament. És allò del conte d'en Pere i el llop: un dia serà cert, però llavors ja ningú el creurà.
Per als que vivim al Maresme i treballem a Mataró, com és el meu cas, la notícia ha estat, però, l'ocupació de la ciutat per part dels Mossos d'Esquadra. A quarts de deu del matí han caigut sobre la ciutat més de 600 mossos d'esquadra, amb la cara mig amagada, sortint de furgonetes amb les finestres enreixades, col·locant-se estratègicament al davant de locals, més o menys dissimulats, que s'utilitzaven com a tallers tèxtils clandestins, amb explotació dels seus treballadors, bàsicament persones d'origen xinès.
Ho he comprovat amb els propis ulls, perquè davant d'on treballo hi ha un d'aquests locals que sempre hi veus entrar o sortir una o altra persona xinesa. Allà al davant s'hi ha instal·lat una furgoneta de la policia fins no sé pas a quina hora, ja que allà l'he deixat quan he vingut cap a Arenys, i més n'he trobat pel trajecte cap a la sortida de la ciutat.
Llegeixo a la premsa digital que l'operació ha comptat amb la intervenció de 750 mossos d'esquadra, s'han inspeccionat uns 70 tallers clandestins i alguns pisos on hi han trobat moltes persones xineses vivint en males condicions, i s'han fet unes 30 detencions, acusats d'explotació laboral i tràfic de persones.
Com podeu imaginar, el fet no ha passat inadvertit i més aviat ha causat rebombori i xafarderies. Sembla ser que la cosa continua i el jutge que porta el cas ha declarat secret de sumari. Per la proximitat i per les repercussions que se'n derivaran, seguirem atents els esdeveniments, i en tot cas desitjarem que hagi estat a fi de bé, i que si hi havia gent explotada, els canviï la vida.