dimecres, 17 de juny del 2009

Per a qui treballen?

Arran de l'acció dels mossos d'esquadra ahir a Mataró, i que es va saldar amb la detenció de 77 persones gairebé totes de nacionalitat xinesa, caldria fer una reflexió que anés més enllà de la simple anècdota.
No sé si sabeu que Mataró té en marxa des de fa alguns anys, un procés d'acollida de les persones nouvingudes, amb classes de català incloses. El nombre de cursos de català ha augmentat progressivament i un dels col·lectius amb més resposta és el de les persones xineses. Ahir mentre es feien les detencions, una bona colla de xinesos assistien a la seva classe de català.
Comentaven els periodistes que han seguit la notícia que les condicions en què vivien aquestes persones eren infrahumanes, com si es tractés d'una situació de semi esclavisme, treballant, menjant i dormint en el mateix espai, sense cap condició higiènica. Es tractava de víctimes que, amb el cop policial, fugien espantades perquè la seva situació era d'il·legalitat, fet del que s'aprofitaven els culpables del seu reclutament.
Aquestes persones, però, treballaven totes les hores del dia confeccionant productes tèxtils que tenien sortida a... on tenien sortida? es tracta de falsificació de marques conegudes? quines persones actuaven conxarxades amb ells? per a qui treballaven? hi haurà més detinguts? n'hi hauria d'haver més? gent del país?
M'imagino que coneixerem més detalls i podrem fer-nos més la idea de tot plegat, però és bo no moure'ns superficialment, sinó posar-nos a la seva pell, unes persones que no ho tenen fàcil, perquè sinó no s'entendria que visquessin d'aquesta manera, i ho fessin silenciosament sense protestar, acceptant la realitat tal qual és, amb un futur gris, o potser millor dit, sense futur.
Serem capaços de conèixer els veritables culpables dels fets? vull confiar-hi, necessito confiar-hi.