diumenge, 7 de juny del 2009

Quina ha estat la nostra responsabilitat?

La jornada electoral no ha acabat encara, però no crec que tot plegat canviï gaire del què ha estat la tònica fins ara: una molt baixa participació. Ja ho sabíem i no ens ha vingut de nou, encara que els polítics hagin o haguem, no defujo la responsabilitat, proclamat la importància d'anar a votar, però no s'ha estat capaç d'argumentar-ho, de fer entendre-ho, i encara menys, de guanyar-se la confiança.
Quan demanes una cosa a una altra persona, el mínim que has de fer és ser convincent, coherent i exemple a seguir. Creieu que hi ha hagut alguna d'aquestes qualitats entre la classe política? Polítics, recapituleu i mireu la campanya electoral que hem fet tots plegats! Considereu que ha estat una bona campanya? Jo us haig de dir que no, i crec que hi ha molta gent que pensa el mateix.
Un amic, a qui li ha tocat ser president de taula, em comentava que durant quinze dies havia fet l'exercici de no voler assabentar-se que hi havia unes eleccions, i ho havia aconseguit. Heu comptat quantes pancartes i cartells hi havia a la nostra vila? Si descomptem les pancartes penjades a la carretera nacional i que se n'encarregaven des de fora, a Arenys n'hi havia una o dues mal comptades, a l'entrada. Per què? Per sensibilitat mediambiental? No, perquè ni els mateixos polítics s'ho han cregut, ens ho hem cregut, o com a mínim no s'ha visualitzat.
En què ha acabat el sorteig i repartiment de fanals de la Riera entre els diferents partits? Ningú ha penjat res. I les cartelleres instal·lades expressament? Algú hi va penjar un parell de cartells el primer dia i allà s'han quedat. No defenso que ens bombardegin amb cartells i pancartes, però entre poc i massa, ja que algú s'haurà quedat sense anar a votar perquè no li han recordat a temps.
I actes explicatius de què fa i deixa de fer el Parlament europeu? Quants n'hi ha hagut? Ben pocs i malauradament amb molt poca assistència. Perquè la culpa ens la repartim entre tots. Tampoc hem de carregar-nos-la nosaltres, ja que la ciutadania també adopta postures còmodes, però no els hi posem tota la responsabilitat a sobre, perquè s'ha de complir la màxima de donar exemple, i això ho estem fent molt malament.
I si ho deixem estar? i si ens quedem cadascú a casa nostra i ens espavilem sols? Seria possible? no creieu que hi ha una dependència econòmica de l'exterior massa important com per obviar-ho? doncs no seria bo construir seriosament l'entramat polític per aconseguir objectius comuns? Si és així, cal treballar de veritat i explicar-ho. No cal escarmentar-nos, per adonar-nos de la importància d'anar plegats.
Com es pot fer una campanya política espantant a la gent i no explicar què s'hi anirà a fer? Tampoc em sembla encertat dir que anem a Europa perquè ens solucionin els problemes que no es resolen a Espanya. Si coincidim a dir que les 70 0 80 per cent de les lleis que ens afecten, vénen del Parlament europeu, ho haurem d'explicar en detall, perquè no tothom passa de la política, com a mínim fins ara, ja que a partir d'aquest moment...
Si en l'interval d'hora i mitja que falta perquè es tanquin els col·legis electorals es canvia la tònica i ens trobem amb un overbooking de vots, la reflexió serà la mateixa, perquè les coses no s'han fet bé, i en tot cas s'hauria d'afegir que malgrat els mals oficis, la ciutadania s'ha mobilitzat.