dimarts, 20 de gener del 2009

Un afroamericà a la presidència

Avui la notícia estrella era el jurament de Barack Hussein Obama com a nou president dels Estats Units d'Amèrica. L'expectació era mundial, potser per allò que no és només president dels EUA, sinó que també és una mica el nostre president en tant que les seves decisions ens afecten més del que voldríem.
No he pogut seguir la cerimònia en directe perquè estava reunit, precisament per temes d'acollida als nouvinguts, un fet que em porta a l'elecció d'un afroamericà com a president de la primera potència mundial, en què ens feia recordar que quaranta anys enrere els seus avantpassats eren perseguits i segregats. Una realitat, la d'avui, que ningú s'hauria pogut imaginar, i que molts encara es freguen els ulls per comprovar si no és un somni.
El 3/24 ens recorda els moments més transcendents de la proclamació de Obama com el 44è president dels EUA, i si et despistes ho sents per triplicat.
A casa nostra encara tenim pendent el fet que els nouvinguts puguin votar en les eleccions municipals, un dret que d'aquí uns anys segur que hauran aconseguit, i ens estranyarà recordar que havia estat negat durant tants anys.
La integració és necessària, i això passa per compartir els mateixos drets i deures. No podem deixar-los al marge de les decisions sobre el seu propi futur. Això hi ha gent que no ho entén, però és el seu problema, i no el problema dels nouvinguts.
Espero i desitjo que no hagin de passar gaires anys perquè sigui una realitat, i per què no, que Arenys de Mar pugui tenir com alcalde a un vilatà o vilatana nascuda al Magreb.