dimecres, 31 d’octubre del 2007

Halloween o castanyada?

Trobo que enguany no es parla massa de la disjuntiva Halloween/Castanyada, potser perquè no he estat a l'aguait, o bé perquè cadascú ha optat pel que prefereix. També és cert que les modes les acostuma a portar el màrqueting. On hi ha possibilitat de fer negoci, es planta la tenda i el que menys importa és saber si és tradicional o arribat de fora.
Aquest vespre, quan tornava a casa, he vist un grup força nombrós de joves, nens i nenes, davant del portal. La M. Àngels els donava caramels o galetes, i ells, disfressats, agraïen el detall. De seguida m'he imaginat casa seva, coneixia alguns dels vailets, i estava segur que menjarien panellets i castanyes. A la Riera, la castanyera hi tenia una bona cua, tots i totes estoicament aguantat el fred que hi feia.
Serà doncs que mantenim la tradició de la castanyada, i incorporem el halloween. Un no treu l'altre sinó que els podem fer conviure. Mantindran aquests nois i noies la "tradició" de sortir cada any a demanar caramels per les cases? I els panellets i castanyes se'n continuarà consumint? A casa el halloween no ha tingut èxit, i de castanyes i panellets, em sembla que jo sóc qui més en menja, però anar a casa l'àvia a fer els panellets, és tota una tradició que no pot faltar cap any. I a Vic hi anirem a fer la castanyada, a torrar-les a la llar de foc. Si fa un dia gris i fred, semblarà més verídic; si podem anar-hi a cos de camisa, serà culpa del canvi climàtic.