dijous, 12 de juliol del 2007

Volem la missa en llatí

Pensant en l'Ofici de Festa Major, m'ha vingut al cap la notícia de fa uns dies sobre l'autorització papal per celebrar la missa a l'estil tridentí. Monsenyor Lefebre va morir excomunicat perquè volia celebrar la missa en llatí i d'esquena als feligresos. Ara resulta que això és legítim i per tant caldria suposar que s'aixequés l'excomunió a Monsenyor, i que aquest pogués anar al cel dels justos.
Diuen que tot torna, i ara és el torn de la missa en llatí. No sé si també caldrà vestir aquelles casulles encarcarades, en forma de guitarra. Pel que pugui ser, repassaré les lliçons que l'encara rector de Cantonigròs em donava, per aprendre a respondre en llatí a l'hora de la missa, quan l'ajudava fent d'escolanet.
Els de la meva edat, si estàvem interessats en els moviments de l'església, vàrem viure el Concili Vaticà II, com un referent aperturista que ens alliberava de la tradició més obscura de l'església jeràrquica. Després d'uns quants anys de caminar pel desert, hem anat a parar a un lloc força sospitós de ser el retorn a l'etapa preconciliar. Si es fa a fi de bé, i a més aporta més devots, endavant les atxes, ja que els altres estem força curtits i les decisions de Roma no ens sorprenen ni ens fan bellugar massa.
Sempre he cregut en l'evolució cíclica, i és per això que no us estranyi si d'aquí pocs dies us trobeu amb una manifestació al carrer, amb el lema "volem la missa en llatí".