diumenge, 22 de juliol del 2007

La petanca o el joc de botxes

La petanca és d’aquells esports que sembla que tothom hi entén, però si t’hi fixes bé t’adones que té les seves normes i no es tracta només d’acostar-te al balí, o com s’hagi d’anomenar.
Quan parles de petanca se’t fan presents les imatges de les petites places del sud de França, plenes d’homes, bàsicament, mig corbats fent rodolar les boles. A casa, de mica en mica ha anat arrelant, i ara ja pots veure imatges semblants a diferents raconades de les nostres poblacions.
Avui he assistit als darrers partits del Torneig de Petanca de Sant Zenon, i he lliurat els obsequis als quatre primers equips. Ha estat una llàstima que els representants de casa no hagin tingut més sort. L’equip guanyador ha estat el representant de Canet de Mar.
A la petanca hi juga gent gran, gent jubilada, que es pot ajudar amb l’imant per aixecar les boles, però també hi ha gent jove, o no tan gran, la qual cosa assegura la continuïtat. Ara convé que els més menuts també s’hi afeccionin. M’han parlat d’algun vailet, en Roger, per exemple, que durant la setmana hi treu el cap i juga una estona. El següent pas seria introduir-ho a l’escola i als grups d’esplai. Considero que és un esport prou atractiu, que no requereix de grans espais, i que no necessita de massa gent per constituir un grup.
M’han explicat el funcionament, i us asseguro que ho he anat seguint amb atenció. Ara, però, sóc incapaç de recordar-ho tot. Si no m’erro, però, han acabat jugant “la internacional”. Segur que algú de vosaltres sap de què parlo. No m’ho feu explicar.

2 comentaris:

Núris Olivas ha dit...

Més que un comentari voldria fer una pregunta.
És igual el joc de botxes, que des de fa molts anys, es juga a Girona que l'actual petanca?

Anònim ha dit...

Estic fent un estudi obre aquest joc a menorca i et puc dir que la petanca es un joc recent de començaments de segle XX i les botxes, bolles etc són molt anteriors.

Gemma