dissabte, 14 de juliol del 2007

La Riera d'Arenys embussada

Després d’acompanyar en barca, la imatge de la Mare de Déu del Carme, i de la celebració de la missa a l’antiga llotja del peix, he tornat cap a casa, pel mig de la fira, travessant per sota la via del tren i la N-II, per arribar al començament de la Riera.

La Riera era un embús, de dalt a baix, i els cotxes ja començaven a fer sonar el seu clàxon, tips d’observar com els semàfors feien el seu cicle rotatori de colors vermell-verd-groc-vermell, sense moure’s ni un pam.
A que no sabeu què m’ha vingut al cap? Si sou d’Arenys ho hauríeu de saber, però de totes maneres us ho explico.
Dissabte passat, dia 7 de juliol, cap de setmana de Festa Major, el govern municipal vàrem decidir tancar la Riera durant cinc hores, de 4 a 9 del vespre. Volíem “peatonalitzar” la Riera, encara que només fos per unes hores. El diumenge a la tarda ho vàrem tornar a fer.
Hem estat criticats per alguns comerciants, que varen considerar que la tancada de la Riera els havia perjudicat en el negoci. Segons aquests, havien deixat de vendre, perquè els cotxes no havien pogut circular.
Avui els cotxes podien circular lliurement, però ha estat tota una tortura per als conductors, atès l’embussament que hi ha hagut. No sé si els botiguers que es varen queixar, també ho hauran notat, quan el vespre facin caixa.
La protesta dels botiguers l’hem tingut en compte, ja que no es pot menystenir. Cal estudiar a fons qualsevol proposta i argumentació, encara que l’objectiu de convertir la Riera com a zona de preferència per als vianants, no hi podem renunciar.
Quin és el principal problema de la mobilitat a la Riera? Segurament perquè hi ha massa cotxes, però sobretot perquè encara hi ha massa cotxes que la utilitzen com a carretera C-61, per anar cap a Arenys de Munt o Sant Celoni. Cal agilitar el procés de trasllat de l’esmentada carretera, perquè passi per fora d’Arenys, i després haurem d’explicar als conductors de pas, que la Riera no és el millor lloc per circular-hi.
Seguirem de ben a prop el tema, però entretant seria bo recordar també, que hi ha molts desplaçaments que fem en cotxe, que podríem fer-los a peu, i contribuiríem a descongestionar els carrers de la nostra vila. Si ens ho proposem, segur que ho aconseguim.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Xavier.

La solució penso que la tenim i sense dependre de les administracions municipals, que una vegada la Gene i l'altre l'Estat, malgrat signin convenis i estimin finançament, encara no mouen ni un dit.

Et remeto al meu apunt del bloq del passat mes de novembre a on en parlava d'això, i em consta que ICV també era favorable a la solució; http://www.arenyautes.cat/node/272

Us recomano que en parleu a nivell de govern municipal i com no, compteu amb el VIA.

Lluís Blanchar

Alex Acero ha dit...

Benvolgut Xavier:

Som molts els ciutadans que estem a favor de que es peatonalitzi la Riera, inclosos molts comerciants.

Les critiques a les que al·ludeixes són degudes a que es va avisar del tall amb poc temps per preparar-se, es va fer en un moment critic per la manca d'aparcament, i un volum de trànsit inusual per ser la Festa Major.
S'ha parlat de fer talls a la Riera en fase de proves, i les proves és millor fer-les en condicions menys complicades, el tall del diumenge no em consta que causés mal de caps en el trànsit.

No només els comerços van patir problemes, sinó també el trànsit, alguna persona que volia arribar al CAP va fer-ho però amb un retard considerable.

En resum, fem les coses, però preparem-les i planifiquem-les amb rigor, en aquesta ocasió ha mancat.

No voldria que alguna persona tregui la conclusió de que no val la pena peatonalitzar la Riera, per fer les coses amb precipitació.

Alex Acero.-