dimecres, 4 d’octubre del 2006

La campanya per a les municipals ja camina

ERC d’Arenys de Mar comunicava avui a la xarxa d’arenyautes, la proposta de l’Executiva local referent a l’elaboració del programa marc per a les properes eleccions municipals. En síntesi, ERC pretén crear 3 grups de treball oberts a tothom qui vulgui participar en l’elaboració del programa – servei a les persones, polítiques del territori, promoció local – Paral·lelament han programat quatre “esmorzars amb ERC”, per als dies 11, 18 i 25 de novembre, i 2 de desembre, amb la intenció d’escoltar les propostes de la ciutadania. També informen del web de l’alcaldable Joaquim Ponsarnau i les adreces electròniques del cap de llista, dels grups de treball i de la secció local, on poder-hi enviar opinions, suggeriments i propostes.
D’entrada felicito la iniciativa, encara que algú pugui criticar-ho d’electoralista. No hi ha dubte que a mesura que s’acosten les eleccions, els partits polítics es belluguen amb més vitalitat a la recerca del vot. Em sembla lògic i fins i tot defensable, sempre i quan no es tracti de prendre una posició antagònica a l’actitud de la resta de la legislatura. Encara recordo les promeses electorals de les candidatures que varen aconseguir governar, i que han quedat en l’oblit.
A Arenys de Mar no estem massa acostumats a què ens presentin un programa de govern clar de manera que se’n pugui fer un seguiment exhaustiu i demanar-ne resultats. Quan arriba el període electoral, la majoria de partits polítics es reuneixen per començar a vendre fum, el més lluent i atractiu possible, però no deixa de ser fum. La iniciativa d’ERC és interessant per dos aspectes. En primer lloc perquè pretén confeccionar un programa marc i ho divideix en tres àrees amb elements afins, cosa que a Arenys no hi estem acostumats, i sinó fixeu-vos en l’organització actual, que fins i tot fa vergonya de parlar-ne a fora. El segon element interessant és la part participativa. És important obrir també el debat a gent que no milita al partit, però que pot aportar coneixement, idees i suggeriments.
Si em permeteu que en faci un pronòstic, us diré que estic convençut que ERC serà capaç d’elaborar un bon programa, però no tinc tant clar que obtinguin gaire participació i encara menys que aquesta sigui de persones desvinculades del partit. M’agradaria equivocar-me, però l’experiència participativa del nostre municipi és força decebedora, i ho dic sense voler buscar-hi culpables, ja que tots plegats hi hem contribuït.
Divendres el grup de veïns independents d’Arenys (VIA) ens presentaran la feina feta i potser s’entreveurà la possibilitat que es constitueixin com a candidatura municipal per al 2007; avui hem llegit la iniciativa d’ERC; ens queda per veure quines iniciatives prendran PSC i CIU, les dues forces més votades, fins ara, a la nostra població. El PP no crec que em sorprengui massa, si em fixo en la seva trajectòria, i quant a ICV, caldrà veure si es presenta o bé dóna suport al VIA.
Tenim uns quants mesos per anar observant els candidats, però considero que Arenys de Mar hi sortiria guanyant, si el dia 27 de maig de 2007 poguéssim escollir entre quatre o cinc programes de govern sòlids i viables, i encara més, si aquests han estat confeccionats amb la participació del més gran nombre d’arenyencs possible.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Xavier,

Certament hi haurà qui ho llegeixi en clau electoralista. Què hi farem! Quan busques la complicitat i la participació de la gent, estàs fent "electoralisme" i si no ho fas, resulta que el retret és precisament per no fer-ho. Déu-n'hi do!

Som conscients de la dificultat d'engrescar la gent i pot ser que tinguis raó quan dius que no tindrem massa participació de gent no vinculada a ERC. És un repte que assumim. L'hem d'assumir.

Tan de bo ens portem una sorpresa. No haurem d'esperar massa per saber-ho.

Salut