dissabte, 7 d’octubre del 2006

El VIA presenta els primers treballs

Ahir divendres el grup de Veïns Independents d’Arenys de Mar (VIA) va presentar el seu treball sobre promoció econòmica i territori. El lloc escollit va ser la sala Josep M. Arnau, al Calisay, mentre a la sala del costat, la Sala Noble, estaven fent un tast de vins, i a la sala polivalent es celebrava el sopar popular, a base de calamars, dins les jornades del Calamarenys.
La presentació va anar a càrrec de l’actual regidor d’ICV, en Ramon Puigvert, que ens va explicar que el tret de sortida s’havia produït el mes de maig i amb la voluntat de reunir gent de diferents àmbits, de manera que ningú quedés fora. També va comentar que ahir presentaven propostes dels dos àmbits esmentats, però que en vindrien més, i animava els assistents a participar-hi. Va afirmar que deixaven per més endavant la decisió d’entrar o no en campanya electoral per a les eleccions municipals del proper mes de maig.
El primer bloc el va presentar l’Àlex Acero, membre de l’AVANA i a qui no es relaciona amb cap partit polític. Va deixar clar que es tractava de propostes obertes sobre promoció econòmica, i que parlaven de problemes, però també de solucions. Va parlar del comerç i els professionals, afirmant que hi havia una oferta desequilibrada. Les seves propostes anaven dirigides a equilibrar-la amb la demanda, la creació d’un viver d’empreses i d’una borsa de locals de lloguer.
Sobre les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), tema que coneix bé l’Àlex, va fer paleses les greus mancances estructurals que dificulten la innovació; la excessiva lentitud en la implantació de la TDT, i la necessitat de construir carreteres digitals. La solució, aprofitant que tenim bons professionals, passa per fomentar la iniciativa emprenedora i definir un pla de desenvolupament de les TIC. Va parlar també de la necessitat de crear associacions per a l’impuls de les TIC, i de desenvolupar els tràmits administratius a partir de les noves tecnologies, i la creació d’un Telecentre.
Àlex Acero va acabar la seva intervenció parlant de Turisme, afirmant que cal buscar el model propi d’Arenys i fent notar l’absència d’hotels i de promoció turística. El VIA proposa tenir més cura de les platges, donar a conèixer els museus i l’arxiu, crear rutes culturals, fomentar cases rurals... però de manera coordinada.
Lluís Blanchar, actual regidor no adscrit, després de la seva sortida del govern municipal i d’Unió Democràtica de Catalunya, va presentar l’Àrea de Gestió de Territori, Medi Ambient i Habitatge. Abans però va insistir en la voluntat del VIA de comptar amb més participació, i en la definició del grup com independent de qualsevol partit polític, un fet que encara provoca seriosos dubtes entre la població.
Blanchar va presentar el municipi, els seus 6.5 km2, amb 13.345 h. i tres sectors amb la urbanització aprovada: bareu paraiso, raureta i el sector industrial Valldegata ponent, i va plantejar una pregunta clau: necessitem créixer més?, amb una resposta contundent: . La seva intervenció, que no vaig poder seguir fins al final, la va dedicar a justificar la resposta afirmativa sobre necessitat de creixement. Va esmentar els problemes de viabilitat rodada, d’absència de zones de vianants i de carrils bici, i la barrera del nus de Vallvidrera. També l’escàs volum d’habitatge protegit o la situació en què es troba el passeig a Canet i Caldetes, amb un projecte que no preveu aparcament.
Va defensar la necessitat de créixer, però amb mesura. La creació de nous sectors urbanístics residencials, més equipaments públics per donar més serveis públics, i la creació de les rondes, la que ja tenim definida a ponent, i una segona a llevant, per poder descarregar la Riera. Va posar com exemple del que no s’ha de fer, el Canadell, que no té sortida, i per tant incompleix la normativa en termes de seguretat, o bé el P25 i el Portimar II, dos models que no es poden repetir.
Segons Blanchar, calia gestionar-ho bé, i va parlar de recuperar l’auditoria medioambiental que es va fer a l’anterior legislatura; de recuperar zones agrícoles i ajudar el pagès a complementar l’explotació agrària amb alternatives com la instal·lació de plaques solars, generadores de l’electricitat, que ja s’està fent en altres municipis; de recuperar els rials, realitzant camins paral·lels per a cotxes i persones, i evitar la residència camuflada en sectors rústics no urbanitzables. Es tracta, segons Lluís Blanchar, d’incrementar la població, amb menys ocupació de sòl, més densitat de població, menys impacte mediambiental, menys costos per a la població i més prevenció del territori. Va proposar la creació d’una empresa pública de gestió de sòl i habitatge, i no un càrrec de confiança “perquè faci el que vulgui i cobri deu milions l’any”, i va posar el sostre de creixement en 18.000 habitants, i la creació de 300 habitatges protegits i una borsa d’habitatges tutelats.
El VIA defensa la necessitat de convertir la Riera en zona de vianants des del carrer Olivar a la platja i tots els carrers adjacents. Va parlar de la importància dels equipaments públics i dels serveis, i que caldria despendre’s d’alguns edificis obsolets i poc útils, per canviar-los amb espais on poder-hi construir nous equipaments, i també de la importància de mancomunar serveis amb els pobles veïns. Les darreres paraules que vaig poder escoltar de Lluís Blanchar varen ser per parlar del Pla Especial del Nucli Antic, en el sentit que calia adaptar-lo i revisar el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic. Blanchar va preveure que en dos mesos, es podria iniciar el debat sobre el Pla General que fa tant temps es treballa, i la importància d’opinar al respecte.
M’imagino que en Vicenç Martí, exregidor per ICV i responsable d’Urbanisme a l’anterior legislatura, a qui es considera ànima del VIA, deuria parlar després d’en Lluís Blanchar. Només vaig poder escoltar-li una petita intervenció, mentre parlava en Blanchar, per criticar la manca de planificació de l’actual govern i la defensa tova i insuficient dels interessos del poble, en contra dels beneficis privats d’uns pocs, i va reclamar la necessitat de participar i fer un seguiment de l’actuació municipal; d’interessar-se per conèixer què fa l’administració local.
Arenys de Mar, comença amb bon peu la campanya electoral. Les propostes del VIA i d’ERC són, a priori, interessants. Caldrà esperar què diuen el PSC i CIU, per veure si també van en la línia de la transparència i la participació.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina va ser la teva impressió del projecte VIA? Que et sembla la presència d'ICV en aquesta plataforma? És un contrasentit? Que ens penses?

Oriol

xfebrer ha dit...

Oriol,
El que jo pugui pensar no té importància, però ja que m'ho demanes et diré que, d'entrada, valoro molt positivament les iniciatives ciutadanes -amb polítics o sense- que treballen per millorar la vida pública, ja sigui del poble o del país. Crec que és interessant que a Arenys hi hagi un grup com pretén el VIA, i seria bo que s'hi engresqués més gent.
El dia de la presentació varen parlar de dos àmbits importants, encara que no amb la mateixa concreció. L'exposició de promoció econòmica, a càrrec de l'Àlex, a qui felicito pel treball i dedicació, va ser una pinzellada que caldria treballar més a fons. Quant a territori, és lògic que anés més a fons per l'experiència de dos exregidors d'Urbanisme.
El fet que hi hagi ICV al darrera pot ser positiu i negatiu al mateix temps. Hi ha molta gent que identifica el VIA amb ICV i difícilment els faràs canviar d'opinió. La personalitat d'en Vicenç i d'en Lluís és prou forta com per anul·lar altres persones, amb la mateixa capacitat de liderar un projecte com el VIA. La part positiva seria pensar que els partits tenen més experiència en associació pública.
De totes maneres jo hauria buscat el compromís d'altres forces polítiques, no tant com a partits sinó com a ideologies. Potser el millor que podria fer el VIA seria no intentar presentar-se com una candidatura a les eleccions de 2007, sinó mantenir-se com a col·lectiu actiu en el treball ciutadà amb visió pública, i ICV podria tornar a presentar-se. Ja sé que el que estaria demanant al VIA no és fàcil i, fins i tot, m'imagino que hi ha persones a dins del VIA que tenen ganes de presentar-se. Probablement les circumstàncies marcaran la decisió final.
Xavier

Anònim ha dit...

Xavier,
el que penses si que té importància :-) i per això t'ho preguntava. I t'agraeixo que t'hagis mulla amb una explicació extensa, amb la qual coincideixo plenament. Gràcies.

Oriol