dimarts, 25 d’abril del 2006

Pluja de filòsofs grecs a Arenys

Avui he assistit a l’AULA on el professor de filosofia Andreu Majó, que fa d’alcalde a Arenys de Munt, ens ha parlat de la filosofia antiga i concretament de Grècia. Majó ja ha avançat que era una temeritat voler parlar dels grans filòsofs grecs en una sessió d’una hora, i ha intentat descriure un breu esquema amb les principals aportacions filosòfiques de les èpoques presocràtica i dels sofistes, i ja no ha quedat temps per parlar del període hel·lenístic on, amb la pèrdua del poder polític, s’esdevé una retirada de la filosofia i la pregunta que es fan ja no és de què està fet el món, o de quina manera ens hi podem organitzar sinó més aviat de com ser feliç malgrat tot.

La sessió d’aquesta tarda era un repte important i l’Andreu ho sabia. Mantenir l’atenció a tota una sala plena de gom a gom, parlant de filosofia, no és una cosa fàcil. L’Andreu ha presentat un esquema molt clar, definint les diferents escoles filosòfiques de la Grècia antiga. Ha definit la nostra societat com a hereva d’Aristòtil, on té molta importància l’essència de les coses, a diferència del que pregonava Heràclit, de l’escola d’Efes.
M’ha fet venir ganes d’aprofundir en Pitàgoras, un personatge de qui només conec el seu teorema que ens ensenyaven de jovenets. No sé si l’home de negocis que es va trobar el petit príncep sabia que Pitàgoras ho reduïa tot a números, a diferència de Tales que defensava que l'origen de tot és l'aigua. De tot plegat però em quedo amb Sòcrates, de qui n’ha pogut parlar molt poc. La seva coneguda frase “Només sé que no sé res”; el seu mètode irònic per provocar els sofistes i la seva tècnica inductiva.
Sé que el ponent Andreu Majó a vegades té la temptació de llegir els escrits del meu blog i potser fóra bo no continuar escrivint, no fos cas que en digui alguna de grossa. A més, tal com ens té acostumats l’Aula d’Extensió Universitària d’Arenys de Mar, la conferència la podreu escoltar per internet des del seu web, i us resultarà molt més interessant del que jo us pugui resumir en aquest espai.
Deixeu-me que agraeixi novament a la gent de l’AULA el fet d’oferir-nos l’oportunitat de seguir conferències tan interessants sense haver-nos de moure de la nostra vila. I també vull aprofitar per recordar-vos que durant aquest proper mes de maig han programat el segon taller de filosofia, que enguany anirà a càrrec del professor arenyenc Jordi Cucurull, doctor en filosofia, i que també en dóna informació el seu web.