dissabte, 1 d’abril del 2006

Conferència de Felip Puig

L’alcalde Rubirola va presentar a Felip Puig com a model de conseller de la Generalitat perquè va escoltar Arenys, cosa que ara no passa i tenim moltes dificultats.
Felip Puig va presentar dos objectius de CIU: modernitzar Espanya i recuperar sobirania per reconstruir Catalunya. Va afirmar que l’acord del 30 de setembre va assolir un llistó molt alt sabent que després vindrien les retallades. Un acord que, segons Puig, al PSC no li agradava.
Segons Puig, a Espanya el diàleg és molt difícil i en aquesta ocasió només hi havia un interlocutor: el president Zapatero. Per contra el PSC no volia comprometre al PSOE i va quedar en segon terme i ERC i ICV es trobaven molt incòmodes amb la situació creada. Va insistir molt en que CIU havia aconseguit el pacte tot i estar a l’oposició i això es va haver de fer per la manca de lideratge polític de l’actual govern.
Felip Puig va comentar que la coincidència de la pacificació del País Basc amb les negociacions de l’Estatut català no era casual sinó que després de 25 anys Espanya tenia un polític (Zapatero) que era capaç de trobar solucions a les reivindicacions basques i catalanes. Va afegir que ara al País Basc es pot obrir la finestra de la pacificació no pas pel viatge de Carod Rovira a Perpinyà sinó per l’exemple de capacitat negociadora de Catalunya. I va advertir a ERC, que diu que l’Estatut no és bo, que el PNB considera el pacte com a bo per a Catalunya.
Va recordar als que criticaven la foto del Majéstic que ara s’ha tornat de color sípia davant la foto del pacte Mas-Zapatero. I va afegir que malgrat tot aquella foto també havia portat coses bones per a Catalunya.
Felip Puig argumentava que no es podia tornar a Catalunya sense aprovar l’Estatut a Madrid i que CIU aportava un plus de prestigi que el fa com l’única força política per exercir d’interlocutora amb Madrid.
Per acabar va relacionar el què s’havia aconseguit amb el pacte de l’Estatut:
1- Reconeixement nacional - L’Estatut diu que som una nació.
2- Suficiència Financera – Es posa límit a la solidaritat.
3- Capacitat de decisió – en trens de rodalies, horaris comercials...
4- El català és un dret i també un deure.
Felip Puig va acabar la seva intervenció afirmant que CIU sempre ha estat fidel al catalanisme polític, que és un líder en la negociació i que un bon Estatut com aquest necessitava una capacitat de gestió que no té l’actual govern.