dissabte, 10 de setembre del 2005

Ordenances Fiscals 2006

Parlar d’ordenances fiscals pot semblar un tema molt llunyà per a la majoria de ciutadans, però no hauria de ser així, sobretot si tenim en compte que aquestes ordenances regulen els ingressos procedents de les nostres butxaques, via impostos, taxes o preus públics, i representen el 70% dels ingressos corrents de l’Ajuntament d’Arenys de Mar. Les ordenances fiscals constitueixen un element prou important del Pressupost que més tard s’haurà d’elaborar i aprovar i que tothom més o menys entén que és el pes fort de tot el debat municipal d’un any. És per això que quant més afinem les ordenances fiscals més despesa i inversió es podrà programar, al marge de la capacitat d’obtenir més recursos procedents d’altres administracions, i que potser en el cas d’Arenys anem una mica escassos i valdria la pena treballar per aconseguir més transferències de les altres institucions públiques.
L’esborrany d’ordenances fiscals que va presentar-nos el govern municipal parteix d’un increment generalitzat dels impostos i taxes municipals de l’ordre del 3,1%, entenent que aquest pot ser l’índex general dels preus del consum per aquest any, i presenta algunes variacions respecte a altres exercicis, en situació encara d’estudi, com pot ser la supressió de la taxa de clavegueram, que es compensaria, o bé amb el manteniment del tipus de gravamen de l’impost sobre béns immobles (IBI), o amb un increment en les plusvàlues, abaixant el tipus impositiu de l’IBI. Tot i així s’hauria de contemplar l’alternativa d’abaixar l’IBI i vincular la taxa de clavegueram amb el consum d’aigua, tal com es va apuntar a la passada Audiència Pública, i eliminar el pagament de la taxa de les places de pàrking, petició que es va fer en la mateixa Audiència.
Un altre tema en estudi és la nova regulació de l’impost sobre construccions i instal·lacions (ICIO), per incorporar-hi bonificacions a les obres que fomentin l’estalvi o reutilització de l’aigua i també la regulació correcta de la imposició quan es tracta de reforma i obra nova.
La proposta que presenta el govern però, queda supeditada, en el cas de les taxes i preus públics, a l’estudi de costos de la prestació del servei corresponent, que justifiquin els imports proposats, i perquè no també, evitar que en el cas de la grua en retirar vehicles mal aparcats no suposés que l’infractor estigués pagant per sota del cost de retirar el vehicle, per la qual cosa li estaríem, entre tots, finançant part de la despesa. La decisió sobre l’IBI però, serà important ja que no podem oblidar que en aquests moments representa gairebé el 32% de tots els ingressos corrents del Pressupost municipal.
Tot i la confiança dipositada en els nostres polítics, és important que assumim un grau de corresponsabilitat a l’hora de prendre decisions que comprometen el futur del nostre municipi. Per això seria bo que aprofitéssim la invitació del govern municipal a participar, aquest mes de setembre, en la confecció de les ordenances de l’any vinent, aportant suggeriments i propostes, i d’aquesta manera contribuir a la gestió del nostre municipi.

Article publicat a l'Agenda del mes de setembre de 2005