divendres, 23 de setembre del 2005

El nostre patrimoni

Tenim el costum, quan viatgem, de visitar esglésies, museus i monuments, com si fos una obligació quan arribes a una ciutat o país nou. Això no tindria res d’estrany ja que normalment es tracta d’edificis, exposicions, mostres d’art... que tenen un gran interès. Però el que no deixa de sorprendre’m és l’oblit i sovint la ignorància sobre allò que tenim a casa. Quants de nosaltres no hem visitat un museu de la nostra ciutat, per primera vegada, acompanyant a un foraster? Quantes vegades, a casa nostra, hem entrat en un espai patrimonial per gaudir de l’art, l’arquitectura... que conté?

Arenys de Mar té un museu de reconegut prestigi: el Museu Marès de la Punta, amb una bella col·lecció de puntes que té l’origen en la col·lecció de Frederic Marès, que dóna nom al museu. Estic segur que trobaríem força gent d’Arenys que no ha entrat mai al museu, i encara més que només hi han fet cap una vegada.

Els museus ja no són simples magatzems d’art i una exposició permanent sinó que poc a poc han esdevingut centres d’art i cultura. Les activitats que s’hi organitzen possibiliten l’accés però al mateix temps eduquen en la cultura.

El Museu Marès de la Punta, amb l’actual directora, no és una excepció i periòdicament es programen activitats i tallers. El cap setmana vinent, els dies 30 de setembre i 1 d’octubre, en motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, s’ha programat una visita guiada on els visitants podran escoltar en la veu de curiosos personatges del passat, històries interessants relacionades amb les puntes. Per què no aprofitem l’avinentesa i entrem al museu?