dimecres, 2 d’octubre del 2013

Atenció amb l'execució dels pressupostos!

Se m'ha fet tard tot practicant la racionalització de denominadors i tinc més ganes d'anar a dormir que no pas d'encetar un debat o, en el meu cas, fer una dissertació temàtica. De totes maneres m'agradaria aprofitar l'avinentesa de la presentació dels pressupostos de 2014 i l'enrenou que provoca, per recordar que el més important d'un exercici econòmic no és ara amb el pressupost inicial, sinó el moment en què es coneixen els pressupostos executats.
És força ridícul oblidar-nos de l'execució d'un pressupost, perquè és en aquest moment que es pot conèixer els imports reals d'inversions, despeses i ingressos. També és força innocent pensar que la ciutadania i fins i tot l'oposició pugui acabar coneixent amb detall l'execució pressupostària. La transparència encara és un somni.
Sí que és cert que arran de les picabaralles entre Espanya i Catalunya, que ens té força entretinguts, ens han explicat que malgrat l'Estatut pugui marcar el nivell d'inversions de l'Estat a Catalunya, el que consta en els pressupostos inicials, no coincideix mai amb les inversions que s'han realitzat realment. Això ho hem après, encara que no ens serveixi per a res. Tan sols per indignar-nos més. Avui l'única persona que estava animada era el conseller d'Obres públiques, Urbanisme i Transports. No sé si és ingenuïtat, o bé que en comparació amb altres exercicis, en aquest departament l'Estat es porta més bé. Mirem, doncs, amb lupa els pressupostos de l'estat per al 2014, però no ens oblidem dels pressupostos executats. Segur que tindrem més motius per sentir-nos traïts. Bona nit!