dissabte, 22 de desembre del 2012

La cultura en mans dels partits polítics

Com podem anar bé quan tot ho posem en mans dels partits polítics! Els partits que aconsegueixen la majoria absoluta tenen llicència per fer qualsevol cosa. Se'ls considera aptes per decidir sobre tot, sigui de l'àmbit que sigui i es construeixen les lleis a la seva manera perquè els deixi fer de tot. Riem-nos de la Itàlia de Berlusconi, o de la Veneçuela de Chavez, a Espanya tant el PP com el PSOE no s'han quedat curts.
El Ministeri de Cultura subvenciona les fundacions dels partits polítics amb una milionada de diners fins i tot ara que només parlem de retallades. La FAES, la més afavorida, té com un dels ideòlegs l'actual ministre de cultura, el senyor Wert. Amb això queda tot dit.
L'experiència ens ha demostrat que la majoria de partits en el govern, han suspès en cultura. Amb això no vull dir que siguin uns incultes, sinó que per la pròpia dinàmica de la cultura, amb un component rupturista important, grinyola amb qualsevol dels programes de partit, i si no és així, és perquè al mig hi ha un responsable de cultura que desentona amb la resta de l'equip.
Si és delicat tot el tema de les subvencions, que massa sovint són contraprestacions econòmiques de favors prestats o a realitzar (vots?), en el cas que ens ocupa la cosa queda molt més clara. Quin benefici té per a la cultura espanyola la tasca ideològica que realitza la FAES? Ho paguem tots, i per tant d'alguna manera o altra tots ens hauríem de veure beneficiats.
En aquest país hi ha moltes coses a canviar, i una d'elles, prou important, són els partits polítics, el seu finançament, el seu rol a la política i el control que algú haurà de fer per evitar comportaments il.legals i la corrupció. Entretant la FAES i altres fundacions polítiques viuran a costa nostra, dictant allò que hem de fer, perquè ells en saben molt.