diumenge, 9 de desembre del 2012

ERC s'adona de la realitat del país

No és el mateix tenir responsabilitat de govern que estar a l'oposició. Això, que sembla tan evident, sovint els partits polítics ho ignoren, fins i tot aquells que han tingut experiència de govern. És per això que a vegades m'indigno quan veig comportaments poc ètics de grups que els toca estar a l'oposició. No s'hi val posar el partit i els seus interessos per davant de l'interès de la nació.
En les converses que estan mantenint els dos partits guanyadors a les darreres eleccions, suposo que els representants d'ERC obriran els ulls i s'adonaran que les retallades no sempre són per caprici, fins i tot diré que a ningú li agrada retallar, a no ser que sigui un sàdic, un revengista o un polític totalitari. D'aquests en tenim exemples vivents.
Seria bo que ERC exercís de partit d'esquerres (jo tinc els meus dubtes i en Joan Herrera més), de manera que les retallades agafessin un to més progressista i es dirigeixin cap a les classes més beneficiades i amb més poder adquisitiu. Si més no això és el que els hi demanaria ICV. Segur, però, que s'adonaran que el marge de maniobra del govern català és ben petit, i que no és qüestió de barallar-se per aquest tema, sinó que el que cal és explicar-ho clar i transparent, perquè ningú jugui amb populisme barat, un parany on sovint cauen dirigents d'ICV.
No em sembla malament que ERC es negui a entrar en el govern, sempre i quan actuï de manera lleial i col·labori amb el govern de CIU davant les dificultats en què es trobarà, no només pel tema sobiranista, sinó també per les dificultats econòmiques per tirar el país endavant.
Fa molt de temps que predico la necessitat de caminar junts. Crec que aquest camí el podem fer junts tot incorporant el PSC i ICV, del PP i C's ja no me'n fio. La importància d'anar junts és per evitar una fractura de la societat que, fos quin fos el resultat, en patiríem les conseqüències. És per això que probablement no cal córrer massa, la qual cosa no vol dir que no s'hagi de respondre amb contundència qualsevol atac que puguem rebre del govern espanyol, com l'actual per part del ministre Wert. És bo que planegem bé l'estratègia i procurem implicar-hi el màxim nombre de persones possible. Després ja tindrem temps de matisar, però no exloem gent d'entrada.