diumenge, 7 d’octubre del 2012

Mn. Martí Amagat, fill adoptiu d'Arenys de Mar

Avui, al Teatre Principal s'ha aprovat, en Ple municipal, nomenar Mn. Martí Amagat i Matamala, fill adoptiu de la vila. El teatre estava ple com un ou, amb moltes persones que no hi ha pogut participar. En Martí va exercir de rector d'Arenys de Mar durant 32 anys, fins que el bisbe de Girona el va desterrar a la seva població natal de Banyoles.
En Martí va ser un capellà temut per la jerarquia eclesiàstica perquè era savi. No són els fanàtics ni els cridaners els adversaris a témer, sinó les persones que et poden argumentar que estàs equivocat, que el teu missatge està prostituït.
La jerarquia eclesiàstica, personificada en la figura del bisbe de Girona, temia la paraula d'en Martí i per això el volia fora. Sabia que ningú li faria ombra i per això el va enviar a Banyoles. No va fer el mateix amb en Pepe, perquè necessitava una persona amb capacitat de treball per afrontar la tasca parroquial de la vila, i sabia que, malgrat que el pensament d'en Pepe era el mateix, sense en Martí al costat, la resistència seria pràcticament nul·la.
Avui hem pogut veure un reportatge d'una hora sobre fets i vivències d'en Martí, que ens recordat la nostra experiència compartida. S'han vessat llàgrimes mal dissimulades que ens han demostrat, una vegada més, que en Martí va ser molt important per a la vida d'Arenys, i que els arenyencs i arenyenques el continuem recordant, estimant i enyorant.