divendres, 1 de juliol del 2011

Què hi ha de cert en l'afer SGAE?

Com que ens agraden les notícies espectaculars, sobretot si es tracta de detencions de persones amb un cert reconeixement públic i mediàtic, només faltava que ens diguessin que el detingut d'avui era el president de l'SGAE i vuit persones més.
Si alguna institució té més detractors i cau més malament, aquesta és la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). La imatge del recaptador que es presenta per aigualir la festa, mereix un rebuig generalitzat, per part dels organitzadors d'actes de tot tipus, i als consumidors quan veuen incrementat el cost del producte que consumeix.
A poblacions petites, on gairebé tothom es coneix, el cobrador de l'SGAE se'l veu venir de lluny, i cada vegada que te'l trobes pel poble, et ve la imatge de l'usurer que intenta xuclar el màxim que pot. Aquesta percepció, però no treu legitimitat a l'entitat, que defensa els drets dels autors.
La discussió entre favorables i detractors del cobrament de drets d'autor, acostuma assolir nivells alts de crispació, perquè estem parlant de costos i tothom mira d'estalviar el que pot (com l'IVA de les factures). Però una de les causes que provoca més desconfiança és la nul·la transparència de la gestió de l'SGAE. Les anècdotes de quan es vol cobrar per actuacions o obres de qui no es disposa representativitat, ajuden a pensar que la gestió de l'SGAE no és prou clara.
La notícia d'avui, de la detenció del president de l'SGAE, afegeix més sospites sobre la bona gestió de la institució, i segur que incrementarà el nombre de contraris a la seva gestió. Serà bo que la investigació policial, i el tracte judicial que tingui, sigui el màxim transparent perquè recuperem la confiança a una acció que té tot el sentit d'existir. Els artistes són creadors, propietaris de la seva obra, i és lògic que l'ús que se'n faci tingui una contraprestació econòmica pel seu autor. Si els responsables de l'SGAE han defraudat i s'han enriquit indegudament, hauran de pagar pel seu frau i per haver empastifat la imatge de la institució.