dissabte, 30 de juliol del 2011

Ajuntament en fallida per irresponsabilitat

Caldria veure els comptes i conèixer bé la realitat financera de l'ajuntament de Moià, però, d'entrada, amb les dades informatives que tenim, tot fa pensar que aquí hi ha alguna cosa més que una situació de crisi generalitzada. La primera cosa que s'acudeix pensar és en una molt mala gestió pública a l'Ajuntament. Una responsabilitat política de l'alcalde de l'anterior mandat, però també una responsabilitat de l'Interventor que, tècnicament havia d'haver evitat uns números com els que han sortit a la premsa.
Un ajuntament amb un pressupost de 7 milions d'euros no pot acumular un deute de 25 milions. Això no es produeix d'un dia per l'altre, ni d'un exercici per l'altre. Això és un deute acumulat per una gestió imprudent amb responsabilitats per a qui ho consenteix.
Tampoc entenc les manifestacions de l'actual alcalde, quan diu que la solució per Moià és la creació de la comarca del Moianès, que li permetria mancomunar serveis. Mancomunar serveis és una gran solució a la qual han de tendir els ajuntaments, però no cal crear noves comarques perquè això sigui una realitat. Amb això no vull posar-me en contra de la creació del Moianès, llargament reivindicada, però és evident que no cal buscar excuses per no començar ja a parlar amb els ajuntaments del voltant, sigui quina sigui la comarca on pertanyen.
Al que vull referir-me amb tot això, és que no convé confondre la gent amb les paraules. A Moià tot fa pensar que hi ha hagut uns ajuntaments imprudents i irresponsables (el deute acumulat no es fa en quatre anys), que en tot cas s'ha agreujat per la crisi existent, però que aquesta no ha estat l'única causa. De l'ajuntament de Moià caldria buscar responsabilitats, tant a nivell polític com tècnic. I al nou alcalde dir-li que s'encomani a la Generalitat i a qui faci falta, i que no esperi a la creació de cap comarca nova per començar a mancomunar serveis.