dilluns, 28 de desembre del 2009

Bromes o bretolades

Sembla que la data del 28 de desembre, dia dels sants innocents, ha perdut el ressò i seguiment que tenia fa uns quants anys. La imatge de l'home o la dona amb una llufa penjant a l'esquena ha desaparegut, i fins i tot les anècdotes i falses notícies de la majoria dels diaris. Per què ha passat? és que som menys bromistes?
La meva teoria, discutible, és que hem passat de ser una societat, a vegades bromista, a una societat incívica. Totes aquelles accions que contenien uns aires de broma s'han convertit en accions incíviques, destructores i absurdes. Potser és bo que no hi hagi tants seguidors, perquè amb l'aire que ha pres ho destrossarien tot.
Només cal que fem un petit recordatori de festes i tradicions, algunes poc arrelades, en què hi havia la part bromista, per passar-ho bé, i ens fixem en com s'han tornat. La nit de naps és un clar exemple que arrossega una experiència de mal record. El Haloween, la nostra castanyada, ha servit no pas per fer por, sinó per aguantar bretolades. I ara la nit dels sants innocents, que també hi ha qui ho aprofita per fer destrosses.
Ens diran que som innocents, antics, passats de moda, fins i tot perdedors, però jo no ho canvio per aquestes persones que no tenen cap mirament ni respecte per res ni ningú, que es creuen més forts i moderns, però que han perdut els valors que ens poden mantenir vius en una societat solidària i respectuosa.