dimarts, 7 d’abril del 2009

La Llei Electoral Catalana (3)

La premsa s'ha fet ressò de l'inici de la campanya de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que promou Ciutadans pel Canvi (CpC), sobre la llei electoral catalana. El fet que en un mateix temps s'estigui parlant de tres ILP diferents, no sé si pot ser beneficiós o confondrà la gent. De totes maneres penso que és bo que la ciutadania s'acostumi a participar en els mecanismes que la nostra democràcia ens permet, i un d'ells és la possibilitat que per iniciativa popular, el Parlament s'hagi de pronunciar.
No he tingut temps de llegir gaires comentaris sobre la proposta de llei electoral que a través de la ILP presenta CpC, però n'hi ha uns que es refereixen a l'efecte acordió que voldria comentar. Precisament els comentaris al respecte han estat més aviat crítics i poc favorables, i ho entenc perquè és un canvi radical respecte al funcionament a què estem acostumats.
La intenció de condicionar el nombre final de diputats del Parlament, al percentatge de participació electoral, és la de sensibilitzar als candidats a diputats i partits sobre la necessitat de fer bé la feina i que s'adonin que es deuen a qui els elegeix, i per als votants una manera de fer-los veure la importància de les seves decisions. El nombre final de diputats condiciona els resultats proporcionals i això pot ser prou incentiu com perquè els partits polítics s'esmercin a convèncer els electors de la bondat i repercussió de l'exercici del seu dret a vot.
També hi ha qui no veu bé les llistes desblocades, que no vol dir obertes. Tot té els seus pros i contres, però donar la possibilitat als electors que d'una llista escollida puguin senyalar quines persones prefereixen sobre les altres, és una manera d'ampliar la capacitat d'incidir en la composició final del Parlament, per part de l'elector, i per a l'electe un motiu per guanyar-se el lloc, no només entre la gent del seu partit, sinó també des de fora.
Podríem parlar estona defensant posicions contràries, i això és bo, però el més important de tot és pensar que l'èxit de la ILP, comportarà que el Parlament es pronunciï si vol debatre i aprovar un model de llei electoral catalana, o prefereix rebutjar-ho, però que almenys la feina feta fins ara no continuï abandonada en un calaix.