dijous, 28 de juny del 2007

Poc a poc i bona lletra

No sé si es diu ara, però abans era una frase molt usual. Probablement la gent no acostumava a córrer ni atabalar-se tant com ara, i qui sortia de la norma se l’advertia dels perills de la pressa.
las cosas de palacio van despacio” també és una frase repetida i tothom ho dóna com un fet: l’administració és lenta, però ho és perquè és complexa o bé perquè és feixuga? El matís de la resposta és important, perquè si la raó és la complexitat, té bones solucions, però si la raó és per ser feixuga, el canvi ha de ser molt més dràstic i valent.
Es diu que en els canvis de mandat, quan entren els nous i noves regidores, els treballadors de l’administració pública es distreuen observant les seves reaccions, i l’evolució que experimenten amb poc temps.
L’administració pública és la gran desconeguda, però al mateix temps la gran criticada. Per què? Probablement per la raó de ser molt desconeguda, i per tant poc entesa. Els processos administratius són complexes, però no necessàriament feixucs, i aquí rau el problema central.
El món polític és molt divers i els seus components ben diferents. N’hi ha que no poden acostumar-se al funcionament administratiu; n’hi ha d’altres que ho intenten, però queden absorbits, i per tant desbordats; n’hi ha que s’adapten fàcilment i se n’aprofiten, o bé queden igualment absorbits, i n’hi ha que aconsegueixen el control de la nau i fins i tot la saben dirigir cap a l’objectiu.
El coneixement de l’administració pública és important, i d’aquest se’n deriven totes les conseqüències, però és important no oblidar que un cop aconseguit el control, cal recordar que l’objectiu no és simplement arribar-hi, sinó que es tracta d’arribar-hi amb tots els vilatans i vilatanes, i fer-ho de la millor manera possible. El món de l’administració pública no és fàcil, però és clau per al futur de la nostra societat.

1 comentari:

C. ha dit...

Crec, per pròpia experiència, que l'Administració pública és força ineficient. A la privada hi ha un indicador clau: el compte de resultats. L'empresa que no és eficient, que malbarata els recursos, plega. L'Administració sembla un ventre enorme que tot s'ho empassa, on alguns hi perden el temps i d'altres, la paciència.