dimecres, 12 de juliol del 2006

Què s’està fent a Arenys de Mar?

Arran de l’escrit d’ERC, a arenyautes, sobre la Comissió Municipal de Comerç, Consum i Turisme, m’agradaria insistir-hi una mica més. Tothom entén que en política mai ho fas bé per tothom i que n’hi ha uns quants que no els està res bé. Sovint, quan faig pública una crítica, procuro prèviament valorar si està suficientment justificada. És evident que la conclusió a la que arribo és totalment subjectiva, però us asseguro que l’exercici el faig.
No és la primera vegada i, malauradament, no serà la darrera, que en aquesta llista d’arenyautes i en el meu blog, escric sobre la poca, per no dir nul·la, voluntat del govern municipal d’Arenys (CIU+PP), perquè els arenyencs puguem participar en els afers públics.
Algú, en la distància, podria pensar que ens queixem per vici ja que Arenys de Mar, compta amb un Reglament de Participació Ciutadana. També ha creat un parell o tres de Consells Sectorials de participació, i cada any convoca l’Audiència Pública del Pressupost i també la de les Ordenances Fiscals. A més, no fa gaires mesos va endegar un procés participatiu per decidir què en fèiem del Xifré.
Tot això però és pura façana, tal com ho diu ERC en el seu darrer escrit. Perquè no n’hi ha prou en crear les figures si no que cal fer-les funcionar, i això no succeeix. Les audiències públiques són simples pantomimes, els consells municipals no es reuneixen i el procés participatiu del Xifré està aturat. De ben segur, la regidoria de Participació Ciutadana podria elaborar el seu llibre blanc. Seria realment blanc perquè no hi ha res a posar, ni existeix capacitat per inventar res.
Sovint em queixo de Cultura perquè només tenim un llistat d’actes però no hi ha cap programa d’acció cultural a la vista. Es tracta d’anar fent bullir l’olla i esperar que a alguna entitat se li acudeixi alguna cosa original, normalment festes. Però hi ha altres regidories que són crítiques i que avui es troben paralitzades o, si més no aquest és l’efecte que dóna pels resultats que es poden observar. Una d’aquestes és la regidoria de Promoció Econòmica.
En alguna ocasió havia felicitat al regidor responsable de Promoció Econòmica per la bona feina que jo creia es fa a l’Escola Taller, però s’estan perdent moltes oportunitats de salvar l’economia de la vila. La indústria és gairebé residual, el turisme fa anys que ens va abandonar i ara el comerç està desapareixent de la nostra població. Ho escrivia fa pocs dies alguna persona que ara no recordo: “passejant per la Riera ja només veus bancs i caixes, immobiliàries i terrasses a l’estiu”. Se salva la construcció però ja sabem què passa si només podem viure de construir pisos i més pisos...
Aquest govern no ha fet res per aturar aquesta inèrcia que ve de lluny, i el més trist de tot és que no hi ha símptomes de que això pugui canviar. L’acció de govern és testimonial i només funciona per tapar forats. No es fan complir les ordenances vigents, que fins i tot els mateixos regidors del govern desconeixen. No són capaços ni tan sols de netejar la nostra vila. No han sabut organitzar l’administració, ni s’ha avançat en el tracte al ciutadà. Com podran ser capaços de planificar el futur? Mentre observem canvis a poblacions veïnes, al nostre poble tot està parat i obsolet.
D’aquí a pocs mesos començarem a rebre publicacions sobre la feina feta, i ens demanaran confiança perquè governin quatre anys més... i ens ho creurem... i els tornarem a votar... perquè no hi haurà cap alternativa de govern que vulgui jugar fort, que no necessiti salvaguardar la cadira i pugui fer una reforma a fons, amb la complicitat de tota la ciutadania...
És la crua realitat i per això acabo amb el desig que algú em faci obrir els ulls i em digui que no és veritat; que no és cert que no s’està treballant a fons; que no és cert que Arenys estigui perdent pes econòmic; que tot això són imaginacions meves... Tant de bo fos així, però... no sóc massa optimista.