dimecres, 5 de juliol del 2006

II Congrés català de Gestió Pública

Aquest dimecres i dijous se celebra a Barcelona el II Congrés català de Gestió Pública, amb més de sis-centes persones inscrites, sis grups de treball i sis trobades sectorials, amb la finalitat d’analitzar la situació de la gestió a l’administració pública.
Al llarg de les dues jornades es podran seguir diferents ponències i presentacions de models de gestió, en vistes a millorar les tècniques de treball i també les actituds.
De la sessió inaugural destaco l’auto-reconeixement de la lentitud de la gestió de l’administració pública i la voluntat d’anar avançant. Una mostra d’això ha estat la selecció de la sintonia del congrés: “Baby Elephant walk”. És tracta de fer moure aquest petit elefant.
He assistit a les sessions de treball d’Aprofundiment democràtic, on el nostre Servei presentava una ponència sobre mediació comunitària, i he seguit amb molta atenció la ponència “Comunicar i relacionar-se amb la ciutadania”, on s’han dit coses interessants tot i la seva evidència.
En un moment donat s’ha parlat de la necessitat d’engrescar la ciutadania a participar, perquè més que a la pròpia ciutadania és a l’administració a qui ha d’interessar la seva participació. Ens han comparat formes de comunicació amb resultats diferents. També ha parlat de la necessitat de no escarmentar a ningú, és a dir, treballar a fons els processos participatius perquè els ciutadans s’adonin que el seu treball ha servit per alguna cosa.
En aquest punt he recordat el procés participatiu del Xifré. Un procés participatiu que vaig seguir tot i que considerava que estava mal plantejat. Per un moment he temut que aquest procés no es converteixi en l’excusa perquè els arenyencs no vulguem tornar a sentir a parlar de participació. Després he volgut pensar que en les properes eleccions es presentaran persones que, com jo, creuen en la participació i que endegaran processos ben assessorats i amb possibilitats d’èxit.
He coincidit amb el dinamitzador de l’empresa que va conduir el procés participatiu del Xifré. Sembla ser que tot està aturat. Serà una nova mostra de la incapacitat del nostre govern de fer les coses ben fetes? Esperarem esdeveniments.