dimarts, 29 de novembre del 2005

A participar com?

L’Ajuntament ens informa “...l’Audiència Pública és un mecanisme de participació ciutadana on el govern exposa un plantejament i els ciutadans hi poden prendre part donant la seva opinió i presentant suggeriments.” És per això que convida els arenyencs a participar a l’Audiència Pública del Pressupost 2006, el dimarts 13 de desembre.
Com volen que anem a l’Audiència? Amb les mans a la butxaca? A escoltar per primera vegada la seva proposta de pressupost? Disposats a escoltar i mal llegir (power point) una quantitat de xifres impossible de pair al mateix moment? O bé, ens repartiran uns dies abans la seva proposta de pressupost?
Com han confeccionat la proposta de pressupost? Repartint els quatre duros que té un ajuntament, entre les diferents regidories, o més aviat entre els diferents regidors i regidores? Podrem entendre quins són els seus projectes pel 2006? Ens haurem de limitar a conèixer en què es vol invertir? No hi ha manera que ens exposin la seva política de govern i reflectida en el pressupost? Tan difícil és donar la cara i deixar veure què faran o pretenen fer durant l’any 2006?
No m’agrada repetir-me com l’all, però aquest govern m’hi obliga perquè cada any fa el mateix: s’omple la boca de participació en les ordenances fiscals i el pressupost, i es limiten a organitzar una sessió per avançar propostes (que no proposta i a més inacabada) i es queden tan amples!
Si la gent que està motivada per la cosa pública demana canvis és perquè n’està farta de tanta rutina que no porta enlloc. Si surten veus que clamen per constituir plataformes independents, és perquè estan tips de la manera d’actuar de la gent dels partits: els d’ara i els d’abans!
M’imagino que quan a l’Audiència Pública ens demanin l’opinió i jo reivindiqui una vegada més un Pla d’Actuació Municipal i un Pressupost per programes, el regidor d’Hisenda em tornarà a respondre que el seu equip de govern és incapaç de fer-ho. Doncs que pleguin! Si no són capaços de posar-se al dia i només fan bullir l’olla, que deixin pas a altres persones, que potser cometran errors però com a mínim hi posaran més interès.
Tant de bo aquests comentaris arribin a l’equip de govern, i canviïn la seva manera d’actuar. Volem veure la proposta de pressupost, per poder anar a l’Audiència amb coneixement de causa, i no ens val l’excusa del pacte, que lògicament hauran de fer amb les altres forces polítiques. Els arenyencs volem conèixer què pretén el govern presentar a discutir. Si no és així val més que s’estalviïn tanta invocació a la participació i no ens facin perdre més el temps! I a veure l’oposició què hi diu! (però abans d’obrir la boca que reflexionin què farien ells si governessin). Per aquells que un dia bromejaven sobre la figura del defensor del ciutadà, ara és quan més la necessitaríem.
Fem sentir la nostra veu als governants i demanem més responsabilitat i serietat!

1 comentari:

Ramon Vinyes ha dit...

El procés participatiu no és fàcil. Uns perquè no hi creuen i d'altres perquè no els interessa. A part que ha de ser realment un procés participatiu sense caure en grups de pressió més o menys organitzats. Els pressupostos participatius han anat adquirint protagonisme amb el temps. Ara es parla (més) que fa 20 anys. En l'anterior mandat es va fer el que eren les audiències públiques que mai s'havien fet. En aquest mandat caldria haver fet un nou pas que haurà de quedar per a més endavant i en el què s'hauria pogut propiciar molt més la participació ciutadana i començar per a discutir i decidir una part de les inversions. Aquest hagués estat un objectiu plenament assolible.