dimecres, 16 de novembre del 2005

Candidatures independents

Aquests dies es poden llegir rumors de possibles candidatures i també de caps de llista per a les eleccions municipals de 2007. Queda encara un any i mig de legislatura i els partits polítics, segons la premsa més sensacionalista i la confidencial, es troben negociant pactes i caps de llista. Un fet que em pregunto si és bo o es tracta d’una servitud de la democràcia representativa.
L’aspiració a governar un ajuntament és totalment lícita i, contràriament al que se sol escriure sovint, lloable pel component de servei a la població. És cert que no tots som iguals i per tant, no tots pensem de la mateixa manera. Cadascú creu defensar els interessos dels altres, encara que a vegades es posi en dubte. El que no em semblaria tant interessant seria que els partits estiguessin especulant noms i candidatures alternatives des de l’endemà de les eleccions i s’oblidessin de la responsabilitat de governar. Massa sovint s’ignora el treball que fa l’adversari i només es pensa en fer-lo saltar de la poltrona.
La crisi que s’endevina en el model de democràcia representativa, sobretot en el món local, comporta que es torni a parlar de llistes d’independents. No sé si es tracta de poca confiança en els partits o que és una alternativa a les llistes obertes, que molta gent creu que en poblacions mitjanes i petites podria ser una bona solució.
Arenys de Mar no n’està al marge i l’especulació periodística i els rumors al carrer ja parlen de dues possibles llistes. El veïnatge amb Arenys de Munt i l’exemple del grup independent que està al govern, al marge de l’opinió que en pugui tenir cadascú, és un element que pot ajudar a endegar aquesta experiència.
Malgrat tot, Arenys de Mar té uns temes claus per resoldre i no es pot paralitzar l’activitat municipal ni tampoc els contactes per consensuar el futur del nostre municipi, amb l’excusa que només falten 18 mesos per a les properes eleccions. No podem estar sempre pendents de la convocatòria. Probablement si el Ple Municipal es podés dissoldre i convocar noves eleccions, s’aprofitaria més el temps i els regidors del govern i els de l’oposició anirien més per feina (o no).
No sé si veurem mai les llistes obertes ni tampoc si les candidatures independents tenen futur. El que m’agradaria seria trobar la manera que la capacitat de gestió política dels nostres representants no baixés i que tothom que es presentés tingués clara la seva voluntat de servei i en reconegués la seva vàlua.
Estarem amatents al futur de les candidatures 2007 però no deixarem d’insistir en la necessitat de desencallar el Pla General d’Ordenació Urbanística; el Pla d’Equipaments; el Pla Especial del Port; la creació de Consells Municipals de Participació... perquè no podem estar contínuament especulant i no recordar-nos que Arenys ja hi ha alternança política i les coses...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan parles en plural a qui et refereixes? Qui sou? I, home, digues-ho d'una vegada, que et mors de ganes de presentar-te com a cap de llista dels independents d'esquerres que promou en Vicenç Martí. Ciutadans pel canvi power!

xfebrer ha dit...

Benvolgut anònim,
Em sap greu haver-te de dir que no és certa la teva afirmació. No tinc cap interès a ser cap de llista de cap candidatura. No considero que sigui la persona més apropiada ni tinc la capacitat que considero s'ha de tenir per estar al capdavant.
Crec però que si tots plegats fóssim més valents i decidits, podríem comptar amb una bona llista d'arenyencs i arenyenques per fer avançar el municipi, sense les servituds dels partits polítics. Una llista que no caldria batejar-la si de dretes o d'esquerres, ni tenir en compte l'afiliació personal als partits polítics.
Hi ha molta pressió i es deuen molts favors a gent que s'ha compromès al partit al llarg del temps i que se'ls premia amb un càrrec. No hi tinc res en contra i només els demano que siguin coherents i treballin per servir el poble que els ha votat. De fallades tots en fem però hem de saber reconèixer els errors i superar-los en benefici d'Arenys.