diumenge, 13 de novembre del 2005

El salt al programari lliure

L'Ajuntament d'Arenys de Munt va aprovar, al darrer ple municipal, una moció de suport al programari lliure. El consistori iniciarà una progressiva migració al programari lliure en el propi Ajuntament però també ho promourà al municipi. No és el primer ajuntament que ho fa, ni és una tasca fàcil. Hi ha força dependència de les empreses de software, i a més cal formar a tots els usuaris, però és bo començar a fer els primers passos. M’imagino que el més senzill podria ser l’ofimàtica.
Desconec si l’Ajuntament d’Arenys de Mar que, tal com comentava fa uns dies en aquest mateix blog, ha organitzat unes sessions de programari lliure, s’ha plantejat aprovar alguna moció semblant, però vull pensar que, a no trigar massa, també bellugarà fitxa. I seria important conèixer què farà l’Ajuntament de Mataró. El pes de la capital del Maresme donaria una bona empenta a la introducció del programari lliure per aconseguir que l’administració pública deixés de pagar tants diners per llicències. Diuen que els informàtics són els més reacis a fer el canvi.
Contra el que algú pugui pensar no es tracta de cap guerra contra ningú. Una altra cosa és que unes empreses que ingressen diners per les llicències, hagin de transformar la seva activitat principal i dedicar-se més a donar servei a empreses i particulars.
En tot cas, treballar amb programari lliure pot fer l’efecte que quedes una mica desemparat, però l’experiència demostrarà que no és així. Hi ha molta gent interessada en anar augmentant el nombre d’aplicacions i totes venen molt documentades. I la importància de fer a mida segons quines aplicacions, cosa que avui dia es fa pregar molt, deixaria de ser un problema per moltes administracions.