dilluns, 3 d’octubre del 2005

L'art al Mercat

Aquest cap de setmana es tancava l’exposició “Homes i Dones no vivim d’esquena: compartim”, organitzada per l’Associació de Dones per la Igualtat d’Arenys de Mar, i que ha reunit setanta-set fotografies de trenta-un concursants. El dissabte la votació popular va donar com a guanyadora a la Carme Porcel que també havia rebut el premi del Jurat.
Tot això podria ser una anècdota simpàtica que formaria part de la història de l’activitat cultural del nostre poble, però sortosament els organitzadors varen tenir la brillant idea d’exposar les fotografies en un espai públic, amb una activitat ben diferent de la que podem observar en una sala d’exposicions: El Mercat Municipal.
És molt fàcil treballar amb esquemes i estereotips i classificar els espais i les activitats segons la tradició. La polivalència encara ens és força desconeguda i caiem fàcilment en l’especialització suprema.
El marc del Mercat Municipal probablement no era el lloc ideal per poder contemplar amb precisió les fotografies allà exposades, però contenia dos elements importants. En primer lloc acostava l’art de la fotografia a un espai públic gens habituat a semblants efemèrides, i potser hi feia entrar persones (probablement a més homes) que no hi tenen costum. Per altra banda acostava la fotografia a un ampli ventall de la població, la majoria dels quals probablement no entrarien a cap sala d’exposicions per contemplar-ho. Podríem parlar d’una activitat transversal, ara que està tan de moda.
La dansa, el teatre i la música, han passat hores al carrer per engrescar la gent a gaudir de l’estètica, el ritme, el llenguatge, la melodia... És important comptar amb infrastructures que permetin desenvolupar les arts amb tot el seu esplendor, però no deixa de ser valuosa la imaginació per enllaminir la gent i acostumar-los a l’art i a la cultura. Felicitats!