dimecres, 12 d’octubre del 2005

Què volem al Xifré?

Després de tant temps reclamant un sistema democràtic més participatiu seria molt difícil d’entendre que ara no estigués a favor d’una consulta popular sobre l’ús d’un equipament públic. Malgrat això hi ha uns condicionants que em podrien portar a estar-hi en contra i voldria explicar-los en aquest escrit.
Una consulta popular requereix un treball previ molt important i, com es pot suposar, gens manipulador sinó tot el contrari: transparent i formatiu. Els arenyencs no podem donar un vot a l’ús d’un equipament municipal sense disposar de tota la informació, ja que podríem caure en l’error de demanar peres a l’om. Necessitem saber quines són les característiques tècniques del Xifré, les seves possibilitats d’albergar un o altre equipament, d’acord amb les respectives necessitats i servituds. Ens cal conèixer alternatives a l’edifici del Xifré i conèixer els pros i contres d’un ús o un altre. Necessitem informació del pressupost d’un adaptació o una altra, els recursos de què disposa l’Ajuntament i la capacitat d’endeutament. També es fa necessari calcular el cost de manteniment de l’equipament, en funció de l’ús que se’n faci.
Estem parlant de dades arquitectòniques i econòmiques, però també hem de considerar les socials. Hem de tenir molt clar de quins equipaments disposem, quines necessitats tenim cobertes i quines encara no podem satisfer. Però no n’hi ha prou en tenir en compte la situació actual, sinó que es fa convenient analitzar quin és el moviment demogràfic i fer una previsió a mig i llarg termini, quant a necessitats d’habitatge, serveis i equipaments, perquè no ens trobem lligats de mans i peus en funció d’allò que decidim ara.
Tot això em porta a insistir una vegada més en la necessitat de redactar el Pla d’Equipaments d’Arenys de Mar, per sentar les bases a partir de les quals aplicar una política d’assignació de serveis a partir dels equipaments de què es disposa i dels que es puguin adquirir o edificar. Sense tenir un estudi a fons de les necessitats actuals i futures, sense una política clara i una definició evident de cap on es vol anar, qualsevol decisió que es prengui comportarà el risc de comprovar si és la millor solució que podíem haver pres, però llavors ja serà massa tard.
Després de tot això algú es preguntarà si estic o no a favor de la consulta popular. Jo us diré que Sí, però només si ve avalada per un estudi en profunditat del Pla d’Equipaments d’Arenys. Sí, sempre que vagi acompanyada d’un tot un procés participatiu on hi hagi sessions informatives, discussions i posada en comú de les reflexions. Sí, comptant que la pregunta que finalment es formuli sigui suficientment concreta, entenedora i resolutiva, perquè el resultat pugui dur-se a terme. I Sí, sempre i quan es tracti d’una consulta vinculant. Seria un greu error i un malbaratament de diners que després de tota la moguda el resultat només es considerés com orientatiu, com si es tractés d’una simple enquesta però amb massa diners i esforços esmerçats.
Els partits polítics ja han manifestat la seva opinió de traslladar o no l’Ajuntament al Xifré, abans de conèixer com serà el procés participatiu i quina és l’opinió majoritària de la població. Els nostres partits polítics estan molt lluny de practicar una política representativa. Encara creuen que els resultats electorals els dóna carta blanca per fer i desfer. He arribat a llegir que un partit que es defineix assembleari no considera oportú que la consulta sigui vinculant. M’agradaria que la gent dels partits polítics ens tinguessin més confiança. Nosaltres som conscients de les nostres limitacions, de la manca d’informació, del desconeixement d’elements que poden condicionar les decisions. És per això que els demanem informació i transparència per poder ser capaços de donar la nostra opinió.
El fet que els partits polítics ja s’hagin definit pot comportar que la intenció de vot de la majoria dels arenyencs estigui en funció de les seves preferències polítiques. Si fos així, estaríem fent un mal favor al procés participatiu.
L’Ajuntament ha anunciat que la consulta es faria abans d’acabar l’any, i ha informat del nom de l’empresa que dirigirà el procés participatiu. No dubto gens de la seva professionalitat però no veig clar que, sense tenir acabat el Pla d’Equipaments es tingui suficient informació per poder opinar sobre l’ús que volem i necessitem per al Xifré. Al marge de promeses electorals, no veig la urgència per resoldre el tema i sí el perill que la pressa ens perdi. No condicionem l’eficàcia i eficiència del procés, a la immediatesa dels resultats, i aprofitem l’avinentesa per posar en pràctica un model de democràcia participativa al nostre municipi. Seria una llàstima que una vegada presa la decisió d’iniciar un procés participatiu, no poguéssim garantir un resultat satisfactori.

Article publicat a l'Ametlla d'Arenys del mes d'octubre

1 comentari:

Roberto Iza Valdés ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.