dimecres, 5 d’octubre del 2005

Educació de qualitat

Ahir dimarts vaig assistir a un acte acadèmic del col·legi on estudien els meus fills, que va començar amb una conferència a càrrec Francesc Torralba, doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona i en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, i que exerceix de professor titular a la Universitat Ramon Llull. El tema de la xerrada va ser “l’educació de qualitat”.
M’és impossible transmetre tot el que ens va dir i encara menys amb l’èmfasi i convicció en què ho va fer. He volgut però, relacionar els vuit aspectes que va considerar com elements importants per a una educació de qualitat.
1- Educar pensant en el futur. Sense oblidar-nos de tot el que hem rebut, tenir present que hem d’educar al fill o filla pensant en el seu futur i per tant ens cal exercitar la imaginació.
2- Educar potenciant els valors. Perquè a més de donar coneixements els hi hem de transmetre els valors, cosa que vindrà donada pel què fem i no pel què puguem dir.
3- Educar en el domini de les habilitats. No podem crear uns fills unidimensionals, els calen habilitats socials, comunicatives, emocionals, d’expressió verbal i també corporal, d’estudi, de memorització...
4- Educar vetllant per la seva autonomia. Han d’aprendre a ser autònoms i per això cal deixar fer allò que són capaços de fer.
5- Educar accentuant el sentit crític. Han d’aprendre a discernir i això ho faran gràcies a l’exemple que els puguem donar. Sentit crític que no criticaire.
6- Educar desvetllant el sentit de la intimitat. És bo que tinguin secrets, que sàpiguen distingir entre allò que poden dir d’allò que han de guardar en silenci. Cal que escullin els seus confidents.
7- Educar potenciant la sensibilitat estètica de la persona.
8- Educar en l’equilibri. Se’ls ha d’obrir la finestra al món, per conèixer altres cultures, altres religions i costums, però no poden quedar desarrelats. Convé que coneguin els propis costums, les tradicions, el seu origen.

Com podrem saber si els hem educat en qualitat? La resposta serà afirmativa si tot allò que els hi hem transmès els hi serà útil.
No sé la durada de la conferència perquè en cap moment se’m va acudir mirar l’hora que era. Va resultar molt amena i profunda. No pas perquè ens hagués explicat res de nou (com comentaven dues mares joves que tenia al darrera mentre sortíem de la sala), sinó perquè ens ho va plantejar de manera ordenada i entenedora, i ens va ajudar a reflexionar, una acció que no fem massa sovint i en canvi és molt positiva.