dilluns, 27 de maig del 2019

CUP, PSC i Arenys en comú, prescindibles, però necessaris

Els resultats de les eleccions municipals a la nostra vila han donat per guanyador Estanis Fors, candidat de Junts per Arenys, però no li assegura l’alcaldia. Tot dependrà dels possibles pactes que es puguin formalitzar amb l’altra força guanyadora, ERC, que li ha empatat en nombre de regidors.

Segons la llei electoral, l’alcalde surt de la llista més votada a no ser que es produeixi un pacte de les altres forces polítiques que obtingui la majoria absoluta dels vots, un fet que es podria donar si els tres partits restants, o dos d’ells donessin suport a la candidata d’ERC, l’actual alcaldessa en funcions.
Recordem que les tres forces minoritàries ja varen facilitar l’alcaldia a l’actual alcaldessa, a través d’una menció de censura a qui havia estat alcalde els darrers 5 anys. Això fa pensar que no resultaria tan estrany que ara es repetís, amb l’avantatge que en aquesta ocasió no caldria el concurs de la CUP, que és qui més car li pot posar el possible pacte. Un pacte ERC-PSC-Comuns obtindria la majoria absoluta dels vots.
Què farà la CUP? Durant la campanya ha repetit que es presentava disposada a governar. Pactarà amb ERC? A canvi de què?
Encara que d’una manera molt tranquil·la, sense massa bel·ligerància, la CUP ha discrepat d’ERC en alguns temes que han considerat importants. La variant de Valldegata o la definició d’usos del polígon industrial han estat uns dels més recents. Mantindrà la CUP la seva posició?
La CUP serà prescindible si el pacte d’ERC és amb el PSC i Arenys en Comú. Quina força podrà tenir? La CUP també ha manifestat que no pactaria amb els partits que varen donar suport a l’article 155 de la Constitució. Es quedarà la CUP sola a l’oposició, o hi deixaran el PSC? Aquestes són algunes de les moltes preguntes que ens podem fer durant aquests propers quinze dies, abans de la constitució del nou Ajuntament, el dia 15 de juny.