dimecres, 8 de juny del 2016

Les CUP perden la confiança del govern

Avui toca criticar les CUP, o si més no això és el que es pot llegir en una bona part dels diaris, encara que hi ha qui dóna com a culpable Junts pel Sí, per haver-hi confiat. Les dues posicions són prou interessants i no sabria per on decantar-me. El que és evident, al meu entendre, és que podem perdre moltes coses, però mai la dignitat, i el govern català i els seus negociadors anaven pel camí.
Les CUP han ensenyat les cartes des del primer dia, potser des del segon, però és un error tractar-los de falsos i acusar-los d'engany. En tot cas els enganyats ho som per mèrits propis. Probablement per haver confiat que les CUP no eren realment com sempre havíem imaginat, sinó que havien canviat i s'assemblaven a nosaltres, o bé esperàvem que fessin allò que nosaltres volíem que fessin.
Ara és molt fàcil culpar les CUP o Junts pel Sí. És molt fàcil quan la teva posició ha estat la contrària, però en el moment de la veritat les coses no es veuen tan clares. Ara tothom ha vist com juga cadascú, i si es confirma la qüestió de confiança que el president català ha anunciat per al mes de setembre, serà el moment de rectificar allò que hem fet malament i dipositar la nostra confiança en aquells amb qui volem treballar plegats.
Hi ha molts catalans que varen creure en posar en primer lloc la independència per després dissenyar el nou Estat, i l'acusació que es fa a les CUP és que han prioritzat el model d'Estat abans de les eines per aconseguir plegats la independència. Crec que es fa necessària una reflexió a fons i sincera. Dels errors se n'aprèn, però mai de la supèrbia. Confio en la humilitat dels nostres polítics.