divendres, 3 de juny del 2016

Consultar o decidir. Què toca fer?

Han passat quaranta anys de la mort, al llit, del dictador Franco i ara sembla que toca retirar tots els monuments commemoratius del cop d'estat d'ara fa 80 anys. Patrimoni o culte al franquisme? El darrer cap de setmana va ser Tortosa qui va decidir mantenir el monument del mig de l'Ebre, reinterpretant-lo, i ara sembla que s'hagi obert la veda i tothom a buscar referències franquistes i falangistes.
Però la polèmica de Tortosa no ha estat pel resultat de la consulta, sinó per haver-la convocat. Els detractors opinen que l'ajuntament havia de retirar el monument d'acord amb la llei de la memòria històrica, i això em fa pensar en la conveniència o no d'organitzar consultes sobre qualsevol tema.
I en ve al cap el rial del Bareu. Té sentit convocar una consulta per decidir si es canalitza o no, i com s'ha de fer? Jo penso que no. Crec que s'ha de treballar amb els principals afectats, i informar dels diferents passos als vilatans, però hi ha un component molt tècnic que està a les mans dels professionals, els que hi entenen.
S'ha de convocar una consulta per decidir on traslladem la biblioteca? La meva resposta és que si s'organitza s'ha de fer molt bé. Cal explicar amb detalls les diferents possibilitats, els costos i les repercussions. Continuo pensant que a la vila cal un pla d'equipaments seriós i que els polítics el consensuïn. Quan s'ha intentat s'ha volgut polititzar, i això és el que fa mal. Decidir on col·loquem la nova biblioteca hauria d'anar de la mà d'un estudi global dels equipaments de què disposem. Si no en som capaços, votem, però que no organitzem un nou hospital al Xifré.