dilluns, 27 de juny de 2016

A Arenys de Mar el PP supera el PSC

Rajoy ha guanyat i la resta ha perdut. Ni la corrupció, ni la paràlisi de l'acció de govern en positiu, ni la campanya de la por han pogut animar els electors a votar una alternativa, un canvi, sinó tot el contrari. Ha estat la corrupció, els atacs a Catalunya, el no fer res de bo i fer-se la víctima el que l'ha fet guanyar, i se l'ha de felicitar.
La seva campanya ha estat la més coherent i intel·ligent. Ha anat on calia anar per aconseguir aquells escons que disputava. Les altres formacions s'han perdut en les divagacions, les incoherències, l'ambigüitat. 
Diuen que el PSOE ha aguantat. Tenia més a perdre? Sortia dels pitjors resultats per encara perdre més diputats. Ciutadans s'excusen amb la Llei d'Hondt com si es tractés d'una novetat. Aquesta llei també es va aplicar l'any passat i s'ha aplicat sempre. Les regles de joc ja estaven fixades i no s'han canviat.
I Podemos no n'ha tret res de pactar amb IU. Aquests sí que hi han sortit guanyant, però la suma no. Tothom li deia que era una bona opció, i molts escrivíem que podien arribar a superar el PSOE, però tot i la seva davallada, Podemos només ha pogut quedar-se amb el mateix resultat.
Rajoy és just vencedor, encara que no tingui la majoria absoluta. En un sistema parlamentari no ha de ser necessàriament el més votat qui quedi elegit president, però els seus contrincants no tenen cap legitimitat per substituir-lo.
Ara no cal discutir qui formarà govern, sinó estudiar quina ha de ser la política legislativa del Congrés de Diputats. El PP pot governar, però haurà de tenir molt en compte la resta de partits majoritaris si vol que el Congrés aprovi aquelles lleis que li interessen.
És hora de posar-se a treballar, i el tema català el deixo per a la segona part, perquè té prou contingut com per merèixer un escrit a part. I el local... Dir que a Arenys de Mar, amb una participació per sota del 63%, el PP ha superat en vots al PSC. No només la resta d'Espanya ha donat ales al PP. Ho comentarem.