dissabte, 29 de setembre del 2012

El compliment de la legalitat per a tothom

Si m'equivoco, agrairé que algú em corregeixi, però si l'Estatut d'Autonomia és una llei aprovada pel Congrés de diputats espanyol, el govern de l'Estat i la Generalitat l'han de respectar i complir fil per randa. De la mateixa manera que els polítics espanyols s'escandalitzen quan el president Mas manifesta que es convocarà una consulta legalment o al marge de la llei, també s'haurien d'escandalitzar quan el govern espanyol incompleix una de les lleis.
Tot això per què? Resulta que la proposta de pressupost que ahir va presentar el govern perquè s'aprovi al Congrés espanyol, atorga un nivell inferior d'inversió del que dictamina la norma catalana. Aquest fet no és nou, sinó que ja ha passat abans. Ara, però, que són tan estrictes exigint el compliment de la legalitat, caldria que donessin exemple i preveure la inversió que a Catalunya li correspon. I no parlo del deute pendent.
Com volen que els catalans, de manera conscient vulguem continuar dins l'Estat espanyol? Qui es pot creure qualsevol promesa que vingui del govern espanyol o del partit de l'oposició, que també ha governat? Si fossin objectius, que no ho són, i volguessin ser justos, que tampoc no ho són, ens haurien de deixar marxar sense necessitat de referèndum ni eleccions plebiscitàries.
Espanya no vol que Catalunya marxi perquè és la seva mamella preferent, la que dóna més llet i a un cost més petit. Si això és el que passa, i ho saben, per què no s'avenen a millorar el tracte i evitar que marxem per cames? Potser que són uns il·luminats, uns ignorants o uns refiats de que continuaríem mesells com fins ara. Tot això justifica el cop de puny damunt la taula. Ara cal ser més llestos que ells, palpar bé la realitat, convèncer qui encara no ho veu clar, i respectar els altres, encara que pensin diferent de nosaltres. Amb pedagogia i respecte podem anar molt lluny. Amb prepotència i sentimentalismes, ens podem trobar en un cul de sac pitjor de com estem ara. No badem!