dimecres, 14 de setembre del 2011

Un secretari general per al PSC


Avui es parlava de les candidatures internes del PSC per substituir Montilla al capdavant del partit. Àngel Ros, alcalde de Lleida, va anunciar dilluns que es presentaria a les primàries on, per ara només s'havia pronunciat l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena. El tercer en discòrdia, encara que no anunciarà la seva decisió fins després de les eleccions generals del 20 de novembre, és Miquel Iceta.
Falten dies i ara només es poden seguir comentaris, rumors, i valoracions, sovint per gent aliena al partit, però que necessita posar-hi cullerada. D'entrada, Pilar Rahola, que acostuma estar al dia de totes les notícies polítiques del nostre país, escrivia avui a l'ARA que Ros era home ben vist per la ciutadania, però no tant pels militants socialistes, sobretot pel que fa al Baix Llobregat.
Un dels motius pels quals Ros ho té difícil a dins del PSC, segons Rahola, és perquè és alcalde de Lleida i per tant fa vida molt lluny d'on es couen els ous. No està a la crème de la crème. M'ha recordat un passatge viscut dins el món coral de la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC), quan va ser l'hora d'escollir el president de l'entitat, amb dos candidats potents: Oriol Martorell, director de la Coral Sant Jordi, i Lluís Virgili, director de l'Orfeó Lleidatà.
La FCEC estava dividida i fins i tot polititzada, perquè els dos protagonistes se'ls vinculava al PSC i a CIU respectivament. Les corals de l'entorn de Barcelona eren favorables a l'Oriol, i les terres de Lleida i orfeons, preferien en Lluís. Per primera vegada hi podia haver un president que no fos de l'entorn barceloní. Gairebé no es podia creure.
El resultat va ser molt igualat. Si no ho recordo malament, l'Oriol va guanyar per un vot. La nostra coral va tenir llibertat de vot i vàrem fer la votació amb paperetes, el dia abans de la trobada de la FCEC. L'escrutini el vam fer amb presència de les tres persones que hi assistíem en nom de la Coral Canigó, l'Enriqueta, fundadora de la coral i cantant, durant molts anys, de la Coral Sant Jordi, en Benet, més lligat als orfeons, i jo, en qualitat de president de la coral. El resultat de l'escrutini va ser d'empat. No teníem l'oportunitat de repetir la votació i vam decidir que valdria el meu vot de qualitat. Vaig viure molt intensament l'escrutini de l'Assemblea de la FECEC, i em vaig sentir molt responsable.