dilluns, 5 de setembre del 2011

Hi ha polítics folklòrics que espanten


Posats a protestar, protestem-ho tot, però civilitzadament i, sobretot, amb seny i intel·ligència. El perill de situacions com la que ens ha portat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, és que hi hagi persones que surtin amb estirabots, i el més greu és que siguin persones amb responsabilitat política i social.
Avui llegia que un alcalde d’una població catalana es nega a retornar els diners que l’Estat va avançar l’any 2009 sobre un càlcul d’ingressos més optimista que els obtinguts i que ara dóna cinc anys perquè siguin retornats. El finançament dels ajuntaments, injust al meu entendre, depèn en bona part dels ingressos de l’Estat, a part dels ingressos propis. Si amenacem l’Estat en no tornar els diners de 2009, l’Estat ho té molt fàcil de rescabalar-se’n, si no aporta els diners dels propers exercicis.
El que cal exigir és la reforma del finançament dels ajuntaments, d’acord amb les necessitats i serveis que ofereixen, i això s’ha de fer de manera conjunta a través dels organismes de coordinació i assessorament municipal. I seria interessant que es promogués de veritat, perquè fa massa temps que en parlem.
No ens equivoquem en fer proclames a la lleugera, perquè no estem jugant, sinó que tot plegat és molt seriós. Si fem passos en fals, cada vegada hi haurà menys credibilitat a les nostres reivindicacions. N’hi ha que es pensen que els ha arribat l’hora de solucionar tots els nostres problemes. Temps al temps, i ens adonarem i s’adonaran que només caminant amb pas ferm podem aconseguir avançar en els nostres drets.